15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

U Srebreniku obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

ck-za-web-2

Raspodjelom promotivnog materijala svojim sugrađanima, kao i crvenih trakica koje simboliziraju borbu protiv HIV/AIDS-a, i u Srebreniku je u organizaciji Crvenog križa na prigodan način obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Već 28 godina, 1. decembra, obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Ova nekada neizlječiva i smrtonosna bolest danas, uz pomoć antiretrovirusne terapije, postala je kao i sve druge hronične bolesti s kojom se živi i s kojom oboljeli mogu kvalitetno proživjeti normalan životni vijek.

U razdoblju od 1992. do 2016. godine, u F BiH registrirane su 194 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, a među njima su 93 osobe oboljele od AIDS-a. U istom razdoblju, 45 oboljelih osoba je umrlo.

ribbon1

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji, uključujući potporu i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i članove njihovih porodica, te potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa.

Jedan od načina solidaliziranja s ljudima inficiranim i oboljelim od AIDS-a je isticanje crvene trake.

Nošenje trake zadire u američku tradiciju vezivanja tekstilnih vrpci oko drveta kao znak odašiljanja misli i potpore dragim udaljenim osobama. Crvenu vrpcu kao simbol podrške ljudima oboljelim od AIDS-a, osmislio je 1991. godine slikar Frank Moore (New York 1953-2002). Na tu zamisao je došao nakon što je zapazio da njegovi najbliži susjedi nose žute trake kao potporu kćeri koja je kao američki vojnik sudjelovala u Zaljevskom ratu.

Budući da crvena boja simbolizira i ljubav i krv, nastala je crvena traka kao autorski nezaštićeni rad koji će se koristiti kao sredstvo podizanja svijesti ljudi širom svijeta.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe