19.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Dom zdravlja Srebrenik organizirao predavanje o prevenciji raka grlića materice

„Stop raku grlića materice“ jedna je od najmasovnijih zdravstvenih akcija u našoj zemlji, koja se već drugu godinu za redom obilježava I u Tuzlanskom kantonu.

Akciju organizuju Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, Udruženje ginekologa i perinatologa TK i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, a obuhvatit će predavanja, edukacije za žene, humanitarne akcije, u svih 13 općina u TK-a, počevši od danas pa sve do 21. januara.

U obilježavanje akcije “Stop raku grlića materice” pridružio se i Dom zdravlja Srebrenik. Naime, u organizaciji ove javne zdravstvene ustanove I Udruženja ginekologa Tuzlanskog kantona, danas je u plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održano predavanje na temu “Prevencija karcionoma grlića materice”.

O prevenciji i liječenju raka grlića materice govorio je dr. Haris Zukić, iz Klinike za ginekologiju UKC-a u Tuzli, naglasivši da je rak grlića materice na drugom mjestu po učestalosti kod žena, odmah iza raka dojke, i često je uzročnik visoke smrtnosti. Iznio je i podatak da u svijetu od ove bolesti godišnje oboli 500.000 žena, od kojih njih 270.000, nažalost, umre, što znači da svake dvije minute u svijetu od raka grlića materice umre jedna žena.

Na predavanju je posebno ukazano na značaj podizanja svijesti kod žena o preventivnim ginekološkim pregledima, jer je ova bolesti, ako se na vrijeme otkrije, potpuno izlječiva.

 

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe