15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Istraživanja stavova građana Bosne i Hercegovine o korupciji

Najveći broj građana BiH (42,6 posto) smatra da će ”korupcije kod nas uvijek biti, mada se može smanjiti”, dok je 27 posto građana koji misle da se ”korupcija u našem društvu nikako ne može suzbiti”.

Da se ”korupcija u našem društvu može znatno smanjiti” smatra 14,3 posto stanovnika BiH, dok 7,5 posto vjeruje da se korupcija može potpuno iskorijeniti.

Ovo su rezultati istraživanja stavova građana Bosne i Hercegovine o korupciji koje je agencija Prime Communications provela u prvoj polovini 2016. godine. U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška plus-minus tri posto).

Generalni zaključak je da je korupcija u bosanskohercegovačkim institucijama veoma prisutna i da je najviše prisutna u zdravstvu (76,9 posto), političkim partijama (76,4 posto), organima vlasti entiteta (75,0 posto), organima vlasti države (74,5 posto) i preduzećima u javnom vlasništvu (73,5 posto).

Prema mišljenju građana BiH korupcija je najmanje prisutna kod nevladinih organizacija (38,5 posto), međunarodnih organizacija (39,4 posto), vjerskih organizacija (40,8 posto), medija (46,6 posto) i privatnom sektoru (55,6 posto).

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe