19.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Bjelave na ekskurziji u Švicarskoj

Polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Bjelave sa svojim muallimima Ismet-ef Odobašić, Muhamed-ef Bašić i Ishak ef.Mehuljić, boravili su proteklog vikenda na dvodnevnoj ekskurziji u St.Gallen-Švicarska, gdje im je domaćin bio GAM (Gazi Alijin mesdžid)St.Gallen.

Nakon petnaestosatnog putovanja preko Zagreba, Ljubljane, Venecije, Verone, Milano, Como sa kraćim odmorima stigli su u St.Gallen u jutarnjim satima gdje su ih dočekali veseli domaćini na čelu sa njihovim imamom Sabahuddin ef.Sijamhodžićem. Predstavljen im je  džemat GAM kroz video prikaz  o osnovnim podacima vezanim za isti džemat kao i njihovim aktivnostima u izgradnji novog kopleksa GAM.

Gosti su smješteni kod svojih domaćina-vršnjaka polaznika mekteba GAM St.Gallen, a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Tamo su ostali do 9h narednog dana, a mnogi su sa svojim domaćinima upoznali ljepote St.Gallena i okoline,mnoštvo šoping centara, izletišta, a gosti iz Srebrenika uz obezbijeđene stručne vodiče obišli su :staru jezgru grada, Historijski muzej, Muzej umjetnosti, čuvenu zgradu gimnazije St.Gallen, HSG univerzitet,Gallus trg, Crveni trg, poznatu katedralu sa koje se učio ezan, jezero Bodensee Arbon.

Imami iz Srebrenika, zahvalivši se na gostoprimstvu i susretljivosti, uputili su poziv domaćinima za uzvratnu ekskurziju.Džemat GAM je svakom gostu udijelio vrijednu hediju, a zauzvrat gosti su džematu GAM poklonili sliku Starog grada Srebrenik.  Organizovan je džematski ručak za goste  koji su pripremile vrijedne džematlije ovog džemata. Nakon obavljenog ručka gosti su se oprostili  sa svojim domaćinima i uputili kući putem Minhen, Salzburg, Ljubljana, Zagreb, Srebrenik gdje su stigli u ponedjeljak oko 6h.

Vrijedi napomenuti da su ovi mektebi i do sada organizovali  ekskurzije u Cazin-Bihać, Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Fojnica, Zagreb, Ljubljani-Kopar, Beč, Grac, Minhen i da su to veoma lijepa iskustva.

 

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe