Četvrtak, 11 Augusta, 2022
Google search engine
HomeMAGAZINPrivrednik Mirza Nurkanović i imam Ismet ef. Odobašić iz Srebrenika od zaborava...

Privrednik Mirza Nurkanović i imam Ismet ef. Odobašić iz Srebrenika od zaborava spasili vrijednu kulturno-historijsku građu

Prilikom rušenja stare kuće u tuzlanskom naselju Kojšino, privrednik iz Srebrenika Mirza Nurkanović na tavanu je pronašao znatan broj starih knjiga i fotografija, koje će se kasnije pokazati kao vrijedna kulturno-historijska građa, prenosi pressing.ba.

Mirza je privrednik koji uskoro gradi stambeno-psolovni objekat u Kojšinu. I prije nego je krenuo da ruši staru kuću, na tavanu je pronašao znatan broj stare literature, koju je odlučio da pokloni Ismetu efendiji Odobašiću, imamu u MZ Kiseljak kod Srebrenika, inače profsoru historije.

Riječ je o knigama, fotografijama, časopisima iz perioda Austro-Ugarskog perioda do kraja Drugog svjetskog rata. Arhiva je pripadala Njemici Hildi Elbling-Perović, koja je bila udata u Tuzlu za Danila Tunguza Perovića. Ova činovnica je ostavila dubok trag na društveno-kulturni život Tuzle, a koja je pomalo zaboravljena i zapostavljena u gradu soli.

Prof. Ismet ef. Odobašić namjerava građu  detaljno pregledati i proučiti, istražiti biografiju njene stvarateljice, te saznanja prezentirati u stručnoj periodici. Izrazio je spremnost da nakon toga građu eventualno ustupi Arhivu Tuzlanskog kantona, gdje bi se ista organizirala i čuvala kao privatna zbirka Hilde Elbling Perović.

Ova građa, koja je voljom sudbine dospjela u moj posjed, dragocjen je historijski izvor kojim se, uz Božiju pomoć, namjeravam poslužiti da detaljnije istražim biografiju ove istaknute i, može se reći, nepravedno zaboravljene Tuzlanke, kazao je ef. Odobašić.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments