Privrednik Mirza Nurkanović i imam Ismet ef. Odobašić iz Srebrenika od zaborava spasili vrijednu kulturno-historijsku građu

Prilikom rušenja stare kuće u tuzlanskom naselju Kojšino, privrednik iz Srebrenika Mirza Nurkanović na tavanu je pronašao znatan broj starih knjiga i fotografija, koje će se kasnije pokazati kao vrijedna kulturno-historijska građa, prenosi pressing.ba.

Mirza je privrednik koji uskoro gradi stambeno-psolovni objekat u Kojšinu. I prije nego je krenuo da ruši staru kuću, na tavanu je pronašao znatan broj stare literature, koju je odlučio da pokloni Ismetu efendiji Odobašiću, imamu u MZ Kiseljak kod Srebrenika, inače profsoru historije.

Riječ je o knigama, fotografijama, časopisima iz perioda Austro-Ugarskog perioda do kraja Drugog svjetskog rata. Arhiva je pripadala Njemici Hildi Elbling-Perović, koja je bila udata u Tuzlu za Danila Tunguza Perovića. Ova činovnica je ostavila dubok trag na društveno-kulturni život Tuzle, a koja je pomalo zaboravljena i zapostavljena u gradu soli.

Prof. Ismet ef. Odobašić namjerava građu  detaljno pregledati i proučiti, istražiti biografiju njene stvarateljice, te saznanja prezentirati u stručnoj periodici. Izrazio je spremnost da nakon toga građu eventualno ustupi Arhivu Tuzlanskog kantona, gdje bi se ista organizirala i čuvala kao privatna zbirka Hilde Elbling Perović.

Ova građa, koja je voljom sudbine dospjela u moj posjed, dragocjen je historijski izvor kojim se, uz Božiju pomoć, namjeravam poslužiti da detaljnije istražim biografiju ove istaknute i, može se reći, nepravedno zaboravljene Tuzlanke, kazao je ef. Odobašić.