19.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

U BiH zarada muškaraca veća za 46 odsto nego zarada žena

Istraživanje o visini zarada muškaraca i žena u Evropi pokazalo je da žene u BiH već od 15. jula, ako se uporedi njihova sa zaradom muškaraca, počinju da “rade besplatno”.

Rezultati istraživanja agencije “Ekspert market” pokazalo je da je u BiH zarada muškaraca veća za 46 odsto nego zarada žena, čime se BiH direktno svrstala na posljednje, 40. mjesto u ovom istraživanju.

Ovdje se svakako radi o privatnom sektoru, te da u javnom ne postoji razlika u visini primanja na istim pozicijama, ali svakako postoji velika razlika u broju žena na rukovodećim pozicijama, čime se žene opet stavljaju u neravnopravan položaj u smislu ukupnih primanja.

Rezultati do kojih je “Ekspert market” došao pokazali su da je potrebno još mnogo raditi kako bi se postigla ravnopravnost polova.

Žene u evropskim zemljama u prosjeku zarađuju 17 odsto manje od muškaraca. U Sloveniji žene zarađuju 3,2 odsto manje od muškaraca. Prema tome, one će početi da “rade besplatno” tek od 18. decembra.

Kada su u pitanju ostale zemlje regije, najbolja situacija je u Hrvatskoj koja se nalazi na šestom mjestu gdje žene zarađuju 7,4 odsto manje. Žene će kod njih početi da “rade besplatno” od 3. decembra.

Srbija je na 10. mjestu sa 11 odsto manjim zaradama žena, Makedonija na 27. mjestu sa 18 odsto, dok podataka za Crnu Goru nema.

Agencija “Ekspert market” tvrdi da bi do jednakosti u zarađivanju moglo doći tek 2069. godine.

Osim što su manje plaćene za isti posao, izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma za 2016. godinu pokazuje da žene svakog dana rade 50 minuta duže nego muškarci.

Izvor: RTV Slon/YEP

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe