19.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

UNDP i Općina Srebrenik zajednički rade na unapređenju lokalnog razvoja

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović i šef UNDP-ovog programa LIR (Lokalni integrisani razvoj) potpisali su Protokol o saradnji za lokalni razvoj, u okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR), koji finansira Evropska unija (EU), a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

Potpisivanjem protokola potvrđuje se spremnost općinskih vlasti da aktivno učestvuju u daljem poticanju lokalnog rasta, unapređenju životnog standarda i poboljšanju kvalitete usluga koje se nude građanima.
Protokolom se utvrđuju konkretni razvojni ciljevi, koji su podržani kao dio programa pomoći u okvira LIR projekta, a glavni cilj je omogućiti provedbu razvojnih prioriteta, koji su usmjereni ka poboljšanju životnog standarda svih građana koji žive na području općine Srebrenik.
Tokom realizacije ovih aktivnosti, fokus će biti na jačanje saradnje i podrške za unapređenje funkcije lokalnog razvoja i upravljanja finansijama, opštinske usluge i infrastrukturu, te ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta.


“UNDP ima veoma pozitivna iskustva sa Općinom Srebrenik. Od 2014. godine smo uradili veliki broj projekata na području Srebrenika čiji je ukupan iznos oko 2 miliona KM. Stoga nam se Srebrenik nametnuo kao logičan partner kroz nastavak cijelog niza razvojnih projekata. Trenutno UNDP finansira dva projekta na ovom području. Jedan se odnosi na utopljavanje sportske dvorane i priključenje na sistem daljinskog grijanja, a drugi na zapošljavanje socijalno ugroženih kategorija putem javnih radova. Kroz ovaj projekat će se zaposliti 32 osobe na period od 4 mjeseca. Dugoročno planiramo investicije u privredu i u poljoprivredu.” rekao je šef UNDP-ovog programa Edis Arifagić.
Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović je istakao da je ovo jedan u nizu sastanaka koji se odnose na izuzetnu saradnju Općine Srebrenik i UNDP-a. Ovaj projekat u okviru kojeg i potpisujemo protokol o saradnji je veoma bitan sa aspekta pomoći UNDP-a Općini Srebrenik u racionalizaciji troškova općinskih organa uprave, podršci projektima infrastrukture, kao velikoj podršci malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima u njihovom radu.

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe