Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKVlada FBiH podržava incijativu da se obezbijede grant sredstva za izgradnju vodovoda...

Vlada FBiH podržava incijativu da se obezbijede grant sredstva za izgradnju vodovoda za mjesna područja Dubokog potoka, Tinje i Podorašja

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović objavio je kako je urađen jedan od prvih i najvažnijih koraka ka rješavanju dugogodišnjeg problema vodosnadbijevanja građana općine Srebrenik koji žive na mjesnim područjima Dubokog potoka, Tinje i Podorašja.

Prije nekoliko dana na adresu Općine Srebrenik stigao je Zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koji je donesen na sjednici 3.3.2017. godine. Ovim Zaključkom Vlada FBiH podržava incijativu da se obezbijede grant sredstva kod Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od 3.500.000,00 Eura za realizaciju “Projekta vodosnadbijevanja u Općini Srebrenik”.

Federalno ministarstvo finansija i Općina Srebrenik će koordinirati aktivnosti na pripremi i obezbjeđenju grant sredstava za realizaciju navedenog projekta. U narednom periodu Federalno ministarstvo finansija će nakon završene procedure na državnom nivou Vladi dostiviti Odluku o prihvatanju granta kao i tekst usaglašenog Memoranduma o razumijevanju sa Saudijskim fondom za razvoj.

Ono što treba posebno naglasiti je da se ovaj veliki projekat rješavanja vodosnadbijevanja planira realizovati grant sredstvima od oko 7 miliona KM, što znači da neće doći do velikih zaduživanja Općine prilikom realizacije ovog kapitalnog projekta.

Već su planirane i predradnje u vezi s ovim projektom, pokrenuta je inicijativa za objavu tendera za izgradnju bunara B5 u vrijednosti preko 300 000 KM, što bi se dijelom finansiralo iz Fonda za zaštitu okoliša FBIH, a dijelom iz općinskog budžeta.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments