Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDanas se obilježava Svjetski dan Roma

Danas se obilježava Svjetski dan Roma

Danas se u svijetu obilježava Dan Roma, u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna zasniva se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem, što u prevodu znači Idem, idem. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvaćanjem naziva ”Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Romska populacija u BiH i danas teško živi. Kao i ostalo stanovnišvo i Romi u BiH imaju problem sa zapošljavanjem, zdravstvenom i socijalnom zaštitom, kao i stambenim zbrinjavanjem.

Ono što je istina je to da je romska nacionalna manjina u BiH u posljednjih nekoliko godina ostvarila značajan napredak kada je u pitanju obrazovanje romske djece. Zahvaljujući angažmanu nevladinih organizacija i šire društvene zajednice predrasude o Romima kao narodu koji ne želi obrazovati djecu srušene su, a rezultat toga je sve više djece romske nacionalnosti u školskim klupama. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments