14.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Potpisana Povelja o bratimljenju Općine Srebrenik sa palestinskim gradom Dura

Juče u Srebreniku je potpisana Povelja o bratimljenju Općine Srebrenik sa palestinskim gradom Dura.
Povelju su potpisali gradonačelnik grada Dura  Mohamed Samer Hamed Nammoureh i načelnik Općine Srebrenik  Nihad Omerović.
Svečanost je obavljena u kabinetu općinskog načelnika u Srebreniku uz prisustvo Nj. E. Rezaq Nammoureh, ambasadora  Palestine u BiH i dr. Majed Maarouf, predsjednika Udruženja palestinske zajednice u BiH.
Aktivnosti na zbližavanju i bratimljenju Dure i Srebrenika su pokrenute sredinom 2015. godine, nakon čega je  vijeće Grada Dura donijelo odluku o bratimljenju, a OV  Srebrenik je istu odluku usvojilo 30. maja 2016. godine.
Nakon samog čina potpisivanja Povelje o bratimljenju, izmijenjeni su prigodni darovi , a potom je upriličena šetnja centrom Srebrenika i odavanje počasti na Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije BiH i HVO u odbrambeno – oslobodilačkom ratu od 1992. – 1995. godine.
Gradonačelnik Grada Dura se svom domaćinu zahvalio na srdačnom dočeku i toplom prijemu, prenijevši iskrene pozdrave  iz svoje domovine Palestine, svim stanovnicima bratske Općine Srebrenik i prijateljskom narodu Bosne i Hercegovine.
Grad Dura je smješten u blizini Hebrona na Zapadnoj obali, ima skoro 40.000 stanovnika, a kao loklana zajednica formirana je 1967. godine. U njegovoj okolici, u ruralnim naseljima živi još 60.000 stanovnika. Prostire se na planinskoj visoravni i nadmorskoj visini od 839 m/nm, sa prosječnim kišnim padavinama od 436 mm/m2, prosječnom temperaturom od 16 *C, i vlažnošću zraka od 61 %.
 
Načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović se dragom gostu iz Palestine zahvalio na posjeti i dolasku u Srebrenik, zamolio ga da prenese naše selame i pozdrave prijateljskom narodu Palestine, uz želju i spremnost za što plodnijom saradnjom sa bratskim gradom Dura.
Istakao je svoj i naš ponos što je Općina Srebrenik prva i za sada jedina u Bosni i Hercegovini, koja je na ovaj način ozvaničila svoje bratimljenje sa nekim od gradova – općina iz Palestine.

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,940FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe