Svečano obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom

Danas je u prostorijama srebreničkog Doma kulture održana svečana proširena sjednica Općinskog vijeća Srebrenik, kojom su na dostojan način obilježeni 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana. Pored općinskih vijećnika, sjednici su prisustvovali i najviši predstavnici privrednog,  političkog, kulturnog i vjerskog života općine Srebrenik te predstavnici boračkih udruženja i javnih preduzeća i ustanova s područja srebreničke općine.

Prigodan referat posvećen ovom značajnom datumu podnio je Ibrahim Zukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Srebrenik, naglasivši da je ovo najznačajniji datum u novijoj istoriji Evrope. –„Na današnji dan 1945. godine okonačan je Drugi svjetski rat, najkrvaviji ratni sukob u istoriji čovječanstva, koji je prouzrkovao između 50 i 60 miliona žrtava. Narodi BiH su među prvima uočili o kakvom se zlu radi i među prvima na Balkanu ustali u borbu protiv nacizma i fašizma. Zato se danas prisjećamo i svih onih koji su u periodu od 1941. do 1945. godine položili svoje živote u borbi protiv fašizma, ali i svih patriota koji su se u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine suprostavili nadolazećem fašizmu i dali svoje živote za odbranu BiH“, poručio je Zukić.

O ovom značajnom datumu i doprinosu naroda BiH borbi protiv fašizma u toku Drugog svjetskog rata na sjednici je govorio i Fahrudin Salihbašić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Srebrenik. U drugom dijelu svečane sjednice izveden je prigodan kulturni program posvećen ovom značajnom datumu kojeg su pripremili učenici nižih razreda Prve osnovne škole Srebrenik.

U sklopu obilježavanja ovog datuma, delegacije boračkih udruženja i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Srebrenik položili su cvijeće na centralni spomenik stradalim braniteljima u proteklom ratu u BiH i spomen-kosturnicu stradalim antifašistima u toku Drugog svjetskog rata.

 

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,737FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave