Srijeda, 6 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETObjavljen novi Pravilnik o CEMT dozvolama

Objavljen novi Pravilnik o CEMT dozvolama

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izdalo je novi Pravilnik o CEMT dozvolama kojim se propisuje način utvrđivanja godišnjeg kontingenta multilateralnih dozvola za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta domaćim prijevoznicima, odnosno CEMT dozvole, njihova raspodjela, korištenje, povlačenje, kao i povrat.

Novi Pravilnik o CEMT dozvolama je usklađen sa Vodičem Međunarodnog prometnog foruma (ITF) o korištenju multilateralnih kvota CEMT dozvola. Jedna od bitnih novih karakteristika Pravilnika odnosi se na bodovanje prijevoznika koji učestvuju u postupku raspodjele CEMT dozvola. Naime, prema Pravilniku koji je stupio na snagu, pored ostalog, bodovanje prijevoznika se vrši  na osnovu kvalitete i nosivosti voznog parka, kao i broja zaposlenih vozača, dok će se dodatni kriteriji za bodovanje primjenjivati od 1. januara 2020. godine.

Pravilnikom o CEMT dozvolama pooštrene su kontrole iskorištenosti dozvola koje će se vršiti u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine. U slučaju da dozvole ne budu iskorištene, iste će biti oduzete. Također, predviđene su strožije mjere za prijevoznike koji ne koriste CEMT dozvole u skladu sa pravilima CEMT-a propisanim Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, te samim Pravilnikom kao osnovnim podzakonskim aktom.

Ministarstvo će i dalje nastaviti preduzimati aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta bh. prijevoznicima.

Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku BiH“ broj 52/17,  5. jula  2017. godine, a stupio je na snagu dan nakon objavljivanja. Detalje o Pravilniku možete pronaći na sljedećem linku: http://mkt.gov.ba/dokumenti/transport/cestovni_transport/cemt/default.aspx?id=5881&langTag=bs-BA.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments