Subota, 2 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPoslovni susret u Živinicama pokazao sliku privrede Tuzlanskog kantona

Poslovni susret u Živinicama pokazao sliku privrede Tuzlanskog kantona

Jučer je u općini Živinice održan susret načelnika i privrednika oveopćine. Poslovni skup je bio prilika da se pokažu rezultati privrede općine Živinice i predstavi stanje u privredi Tuzlanskog kantona.

Skupu su se obratilidr. sc. Samir Kamenjaković, načelnik općine Živinice, koji je govorio o putu općine Živinice od službe ka istinskom servisu poslodavcima i investitorima; Hamdija Numanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice koji je potvrdio transformaciju Općinskog vijeće u aktivnog sudionika izgradnje povoljnog poslovnog ambijenta za poslodavce i investitore te gospodin Željko Mandić, predsjednik Udruženja poslodavac Općine, koji se kratko osvrnuo na značaj udruženja u razvoju poslovnog okruženja u kojem djeluju, pa i šire.

Bisnode BH je predstavio stanje privrede Tuzlanskog Kantona, prof.dr. Bahrija Umihanić je predstavio profil privrede općine Živinice, temeljen na rezultatima poslovanja u  periodu 2014-2016; a Samir Vildić, direktor organizacije BIGMEV, pokazao je mogućnosti unaprjeđenja poslovanja uz podršku ove organizacije.

Ovo je bila prilika i da se dodjele priznanja najuspješnijim poslodavcima Općine Živinice za 2016. godinu, za prvih 10 kompanija prema prijavljenom prihodu za 2016. godinu: Disk d.o.o., Vega-Mix d.o.o., Agrona d.o.o., Aden d.o.o., ZH.-ZOLA d.o.o., SONRA d.o.o., RMU Đurđevik, profine BH d.o.o., ALFE-MI d.o.o. i OMEGA d.o.o. Posebne nagrade za uspješan rad i doprinos razvoju privrede opštine Živinice dobile su tri najuspješnije kompanije – ALFE-MI, profine i Omega.

 

Načelnik općine Živinice,dr. sc. Samir Kamenjaković,posebno je istakaočinjenicu da je općina Živinice sa 26. mjesta u 2015. došla na 21. po rangu razvijenosti, prema socio-ekonomskim pokazateljima za 2016 godinu, koji su objavljeni od strane Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

 

O daljim planovima za razvoj načelnik je izjavio:“Općina Živinice je u budžetu za 2017. godinu predvidjela 350.000 KM za uređenje poslovne zone „Ciljuge 2“. U toku je izvođenje infrastrukturnih radova u pomenutoj zoni i to uređenje kanalizacione i vodovodne mreže, nakon čega će uslijediti i asfaltiranje pristupnog puta. Zbog veoma povoljne cijene zemljišta, geografske lokacije, uređenje poslovne zone, općina Živinice je postala veoma povoljna lokacija za investiranje, tako da je veliki broj domaćih i stranih investitora izrazio interes za investiranje u poslovnu zonu „Ciljuge 2“. Trenutno, općine Živinice je sklopila sporazum sa 3 strane kompanije (2 iz Austrije i 1 iz Njemačke) koje će do kraja godine početi sa izgradnjom poslovnih objekata u sklopu poslovne zone i zaposliti između 250-350 radnika. “

“Ovo je tek prva u nizu manifestacija i susreta koje planiramo redovno održavati sa svojim poslodavcima,da što bolje sarađujemo i podržavamo jedni druge u cilju razvoja privrede i sameopćine. Posebno mi je drago da je na prvom susretu „Načelnik sa poslodavcima- milionerima“ prisustvovalo preko 40 predstavnika kompanija, ne samo Živinica već i sa drugih općina kantona, Kalesije, Gračanice, Doboja i Tuzle“ dodao je načelnik Kamenjaković.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments