Petak, 1 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPotvrđena optužnica protiv Mahira Nurkanovića (33) iz Tuzle

Potvrđena optužnica protiv Mahira Nurkanovića (33) iz Tuzle

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv  tridesettrogodišnjeg Mahira Nurkanovića iz Tuzle  zbog postojanja osnovane sumnje da je kao direktor  i odgovorno lice Podružnice Elektrodistribucije Tuzla ( JP Elektroprivreda BiH) počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za zloupotrebe prilikom  prijema u radni odnos tri osobe u  ovoj podružnici.

U optužnici je navedeno da je Nurkanović, koji je na dužnost direktora Elektrodistribucije Tuzla stupio u februaru 2016. godine,  u periodu od 15. februara do početka juna 2016. godine, postupajući suprotno podzakonskim aktima Elektroprivrede BiH, protivno svojim ovlaštenjima i izvan interesa službe  za jednu osobu pribavio korist u vidu zapošljavanja na neodređeno vrijeme, a za dvije osobe korist u vidu obavljanja pripravničkog  staža.

Pri tome je, svjestan da postupa suprotno pravilnicima Društva kojima je propisano da se prijem može vršiti i neposredno ukoliko postoji poznati kandidat za zaposlenje,  sa liste predviđene za prijem ukupno 59 izvršilaca za različita radna mjesta u Elektrodistribuciji Tuzla, izdvojio tri pomenuta radna mjesta i naložio njihov neposredan prijem, iako je znao da  za navedena radna mjesta nisu postojali poznati kandidati i da je zapošljavanje moguće tek nakon neuspjelog pokušaja traženja odgovarajućeg zaposlenika unutar Društva, što nije urađeno.

Dakle, rukovodeći se ličnim interesima kandidata a ne interesima službe, je na radno mjesto stručnog saradnika na neodređeno vrijeme i jednog pripravnika primio osobe koje su članovi političke partije kojoj i sam pripada, a drugog pripravnika koji je njegov prijatelj. Također, konkurs za prijem preostalih 56 zaposlenika objavljen u maju 2016. godine je poništen i do danas nikada nije objavljen novi konkurs.

Također, jedan od pripravnika je primljen u Poslovnu jedinicu Gradačac izvan raspoloživih mogućnosti,  obzirom da u toj poslovnoj jedinici nije postojala adekvatna osoba koja bi bila mentor i pratila  rad pripravnika, da bi deset dana nakon toga Nurkanović uputio pripravnika na stručno osposobljavanje u poslovnu jedinicu Tuzla, gdje nije bilo potrebe za prijem pripravnika, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments