Pretresi na 14 lokacija u TK-a

Jučer su službenici Uprave policije MUP TK-a, radeći na suzbijanju i sprečavanju krivičnih djela, izvršili pretrese na ukupno 14 lokacija na području Tuzlanskog kantona s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta koji se dovode u vezu sa različitim krivičnim djelima ili je njihovo posjedovanje zakonom zabranjeno. Tokom pretresa u Tuzli, službenici policije su kod lica M.B., rođen 1996.godine pronašli i privremeno oduzeli dvije replike automatske puške i tri stabljike biljke koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis“, dok je pretresom kod lica E.A., rođen 1988.godine pronađen i privremeno oduzet gasni pištolj.

Kod lica V.Đ., rođen 1987.godine, takođe u Tuzli, pronađena je i privremeno oduzeta manja količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „speed“. Nakon završenih kriminalističko-istražnih radnji, protiv M.B. će Kantonalnom tužilaštvu TK-a biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, protiv E.A. će biti dokumentovan prekršaj shodno Zakonu o oružju i municiji TK-a, dok će protiv V.Đ. nakon vještačenja biti dostavljen izvještaj nadležnom Tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

 

Prilikom pretresa u Srebreniku, kod lica Z.S., rođen 1948.godine je pronađena i privremeno oduzeta vazdušna puška i 21 komad različite municije, u vezi čega će protiv njega nadležnom Tužilaštvu TK-a biti dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.  Na području općine Lukavac, u pretesu kod lica E.B. pronađeni su i privremeno oduzeti gasni pištolj sa pet metaka i vazdušna puška, za koje nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, u vezi čega će protiv njega biti dokumentovan prekršaj shodno Zakonu o oružju i municiji TK-a.

Prilikom pretresa u Živinicama, kod lica S.Č, rođen 1998.godine pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: dvije digitalne vage, dvije ručne drobilice za mehaničku pripremu „cannabisa“, sedam tableta „ekstazi“ i dr. predmeti, u vezi čega će protiv njega Tužilaštvu TK-a biti dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

 

Na području općine Gračanica, tokom pretresa kod lica I.H., rođen 1970.godine su pronađene i privremeno oduzete dvije stabljike „cannabisa“, dužine 60 i 80 cm, te će protiv njega Tužilaštvu TK-a biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.