Ponedjeljak, 15 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKU Gornjim Hrgovima kod Srebrenika održana manifestacija „Žetva i vršidba u prošlosti

U Gornjim Hrgovima kod Srebrenika održana manifestacija „Žetva i vršidba u prošlosti

U organizaciji Udruge za Etno-ekološki i ruralni razvoj „Stara sinija“, a pod pokroviteljstvom općine Srebrenik, danas je u Etno-dvorištu „Marojević“ u Gornjim Hrgovima kod Srebrenika održana tradicionalna manifestacija „Žetva i vršidba u prošlosti“.

Uz kosce i žeteoce iz Srebrenika, ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Udruženja „Dužijanica“ iz Subotice i Udruge „Moba“ iz Županje, a bogat program upotpunili su i članovi folklornih skupina Udurženja mladih Tinja i Uduruge Stara sinija.

Manifestaciju je zvanično otvorio Esad Dedić, šef kabineta načelnika općine Srebrenik, a gositma manifestacije obratili su se i predstavnici Udruge  „Moba“ iz Županje i Udruženja „Dužijanica“ iz Subotice. Riječ je o jedinstvenom projektu u BiH kojim se žele sačuvati od zaborava stari običaji seoskih porodica ovog kraja, ali i upotpuniti turistička ponuda općine Srebrenik.

Gosti manifestacije imali su priliku pogledati cjelokupan proces tradicionalnog ubiranja ljetine, od žetve i kosidbe pšenice, vezivanja snopova, vršidbe na mašinama starim više od 100 godina, do mljevenja tek požnjevene pšenice u starim mlinovima na vodeni pogon.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments