Subota, 2 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKU Srebreniku održana radionica za volontere Crvenog krsta

U Srebreniku održana radionica za volontere Crvenog krsta

U sklopu projekta „Održivi oporavak na lokalnom nivou“, Međunarodna humanitarna organizacija „World vision“ organizirala je radionicu za volontere Crvenog krsta Srebrenik pod nazivom „Jačanje kapaciteta volontera CK za kvalitetniji odgovor u situacijama prirodnih nesreća“.

Kako je rečeno, projekat održivog oporavka provodi se u Gračanici, Petrovu, Lukavcu, Kalesiji i Srebreniku, općinama koje su 2014. godine bile ugrožene velikim poplavama i klizištima, a sredstva za njegovu realizaciju, u iznosu od 220.000 eura osigurala je Evropska unija. Ovim sredstvima finansirat će se pošumljavanje u Petrovu, čišćenje drenažnih kanala i korita manjih rijeka u Lukavcu, čišćenje riječnih korita u Gračanici, rehabilitacija klizišta u Kalesiji te ispitivanje i rehabilitacija zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju u Srebreniku.

Ovim projektom pruža se konkretna podrška oporavku pet loklanih zajednica koje su bile pogođene katastrofalnim poplavama, a inicirat će se i sprovođenje strukturalnih mjera na smanjenju rizika od novih katastrofa. Uz prezentaciju ovog projekta, tokom jednodnevne radionice održan je niz predavanja za volontere Crvenog krsta posvećenih djelovanju u kriznim situacijama, kako bi bili spremni pružiti kvalitetniji odgovor u slučaju novih poplava i drugih  prirodnih nesreća. Projekat održivog oporavka u pet općina realizirat će se do kraja oktobra ove godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments