Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU akciji „Povratnik“ slobode lišeno šest osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

U akciji „Povratnik“ slobode lišeno šest osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, započeli su jučer (16.8.2017. godine) operativnu akciju kodnog naziva „Povratnik“, koja je usmjerena na suzbijanje neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Na području Brčko distrikta BiH slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Još jedna osoba saslušana je u svojstvu osumnjičene, nakon čega je otpuštena iz službenih prostorija, dok se za jednom osobom traga.

Navedene osobe sumnjiče se da su, u periodu od septembra 2016. do augusta 2017. godine, u saradnji sa osobama iz Republike Srbije, nabavljale opojnu drogu heroin i vršile distribuciju i preprodaju na području BiH. Također se sumnjiče da su na području BiH nabavljale i distribuirale opojnu drogu marihuana i spid. Nad osobama lišenim slobode još uvijek traje kriminalistička obrada i one će tokom dana biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Pretreseni su objekti na ukupno deset lokacija na području Brčko distrikta BiH i Tuzle, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku. Pronađeno je i privremeno oduzeto oko 600 grama praškaste materije koja svojim izgledom i svojstvima asocira na opojnu drogu heroin, oko 100 grama suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, nekoliko tableta ekstazija, digitalna vaga, folije i selotejp trake korištene za pakiranje opojne droge, jedan komad vatrenog oružja bez dozvole sa municijom, laptopi, računari, mobilni telefoni i SIM kartice, uređaji za pohranu podataka, određeni dokumenti, bilješke i rokovnici, određena količina zlata i novac u ukupnom iznosu od oko 30.000 KM.

Aktivnosti su realizirane po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je izuzetno uspješna saradnja sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH i MUP-a Tuzlanskog kantona. Policijski organi još jednom su pokazali da su svi na istom zadatku i da svi imaju isti cilj, a to je borba protiv kriminala i stvaranje sigurnog okruženja za građane BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments