Petak, 1 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNa Korićanskim stijenama pronađena još jedna masovna grobnica

Na Korićanskim stijenama pronađena još jedna masovna grobnica

Na širem lokalitetu Korićanskih stijena, gdje je strijeljano oko 200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pronađena je masovna grobnica.

Ovo je potvrdio za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Mujo Begić, šef područne kancelarije Instituta za nestale osobe BiH u Bihaću.

– Ono što vjerujemo je da su posmrtni ostaci vezani za osobe koje su strijeljanje na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine. Trenutno očekujemo naredbu Suda i Tužilaštva BiH, nakon koje izlazimo na teren i vršimo ekshumaciju – kazao je Begić.

U Tužilaštvu BiH su rekli da će izdati naredbu dok se steknu uslovi, ne precizirajući kada bi to moglo biti.

Na Korićanskim stijenama u augustu 1992. pripadnici Interventnog voda policije u Prijedoru strijeljali su oko 200 muškaraca, tako što su im rekli da stanu na rub ceste i okrenu se prema provaliji, a zatim su pucali u njih iz automatskog oružja. Ubijene osobe su izvedene iz autobusa koji je bio dio konvoja, kojim su protjerivani Bošnjaci i Hrvati sa područja općine Prijedor.

Za ubistva na Korićanskim stijenama do sada je osuđeno 11 bivših prijedorskih policajaca – Darko Mrđa u Haagu, a ostali pred Sudom BiH.

Nakon što su Damir Ivanković i Gordan Đurić priznali krivicu pred Državnim sudom pronađena je jedna masovna grobnica na Vlašiću kod Korićanskih stijena. Iz Državnog tužilaštva su tada kazali da je pronađena grobnica “rezultat potpisanih sporazuma o priznanju krivnje”.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments