Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKNa Lipicima održan Međunarodni omladinski kamp Crvenog krsta Srebrenik

Na Lipicima održan Međunarodni omladinski kamp Crvenog krsta Srebrenik

Ispraćajem gostiju završen je šesti po redu Međunarodni kamp mladih Crvenog krsta Srebrenik, u kojem je u proteklih šest dana učestvovalo oko 40 volontera iz Beograda, Kragujevca, Sombora, Banovića, Lukavca, Živinica, Kiseljaka, Sarajeva i Tuzle. Kamp je prevashodno bio posvećen katastrofalnim poplavama koje su 2014. godine u dva navrata zahvatile i područje ove općine.

Kako bi se mladi volonteri osposobili za pružanje adekvatnog odgovora u slučaju novih poplava, u sklopu kampa organizirano je više edukativnih radionica i pokaznih vježbi. Održan je i adrenalinski park u sklopu kojeg su pripadnici

 

Profesionalne vatrogasne jedinice i Gorske službe spašavanja Srebrenik mlade volontere educirali o tehnikama spašavanja ugroženih osoba u slučaju elementarnih nepogoda. Održano je i niz vježbi iz pružanja prve pomoći povrijeđenima u saobraćajnim i drugim nesrećama, a šestodnevni boravak u kampu iskorišten je i za međusobno upoznavanje i druženje u prirodnom ambijentu na loklaitetu „Lipici“ na samom vrhu planine Majevice. Organizaciju šestog po redu Međunarodnog kampa mladih finansijski je podržala međunarodna nevladina organizacija „World vision“.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments