Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeZANIMLJIVOSTIŠta se pušilo u bivšoj Jugoslaviji

Šta se pušilo u bivšoj Jugoslaviji

Pakiranja cigareta koja su se prodavala u Jugoslaviji nekoć su bila bez današnjih obaveznih zdravstvenih upozorenja, a njihovi su nazivi bili toliko kultni da se ni danas ne zaboravljaju – od Drine, Opatije, Veka, Zete i legendarnog “Filtera 57”.

SFRJ je 1960-ih imala čak 15 tvornica duhana koje su proizvodile nevjerojatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog, piše Slobodna Bosna.

Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duhanske proizvode spadali su oni izrađeni u Sarajevu, Zagrebu i Nišu. Daleko najprodavanije su bile Drina i Drava cigarete, a među popularnijima bila je i Morava.

Oni s možda malo više dinara tada su si priuštili i strane cigarete, među kojima su bili popularni Camel, Pall Mall, Winston, Marlboro i Lucky Strike.

Meka pakiranja su bila zamišljena kao ona namijenjena radnicima, ponajprije zbog svoje nešto jeftinije cijene, ali i pakiranja koje se lakše dalo gurnuti u džep.

Među jugoslovnskim brandovima tzv. radničkih cigareta dolazile su i slavne “Filter 57” koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti – bile su okrenute naopačke. To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovno usmjerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke. Tako bi oni kod vađenja samo preokrenuli kutiju i izašla bi cigareta koja bi se primila za gornji dio, a čisti filter bi lako stavili u usta. Te su se cigarete proizvodile u tvornici Tobočna Ljubljana. (SB)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments