Subota, 2 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETStari grad Srebrenik - bajka koja još traje

Stari grad Srebrenik – bajka koja još traje

Stari grad Srebrenik,  tvrđava Gradina, jedan je od najstarijih i Najatraktivnijih srednjovjekovnih bosanskih gradova, kojom trenutno upravlja JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, izgrađen na imponzantnoj stijeni, na obroncima planine Majevice, udaljen oko 6 kilometara od centra Srebrenika.

Spominje se davne 1333. godine, kada je tadašnji bosanski vladar, ban Stjepan II Kotromanić potpisao povelju sa Dubrovačkom Republikom o  ustupanju Stona, Pelješca i još nekih dijelova Dubrovačke Republike.

Tvrđava koja skoro punih 7 vijekova odolijeva zubu vremena, zbog svog bajkovitog izgleda, ali i brojnih legendi o njenom nastanku, iz godine u godinu privlači sve više turista. Sa željom da zablista u svom punom sjaju, posljednjih par godina, poduzet  je niz aktivnosti koje su unaprijedile, kako prilaznu  infrastrukturu i  okolinu Gradine, tako i samu unutrašnjost tvrđave. S namjerom da se iskoriste potencijali Starog grada, a na zahtjev brojnih posjetilaca, stvoreni su preduslovi za ugostiteljsku ponudu, čime bi se zaokružio ukupan doživljaj, kako boravka na tvrđavi, tako i tradicionalnom ponudom bosanske kuhinje. Tako je,  između ostalog, posjetiocima ove ljepotice, obezbijeđena pitka voda, mokri čvor, napajanje električnom energijom, osvjetljenje tvrđave, pristup internetu, a na raspolaganju je i suvenirnica s atraktivnom ponudom. Svi projekti realizovani su na inicijativu i svesrdnu pomoc općinskog načelnika dr. Nihada Omerovića, u koje su se uključili i pojedini srebrenički privrednici. S ciljem obogaćivanja ponude u širem kompleksu Starog grada, cilj je formiranje etno parka, koji bi, osim upoznavanja s tradicijom starih zanata, imao i mali zoo vrt s nekim  zivotinjama koje su zanimljive najmlađim uzrastima, a koje nisu u prilici tako često vidjeti. Prvi korak već je napravljen, tako da mališani u ovim ljetnim mjesecima, mogu uživati u društvu ponija i magareta, a oni koji žele mogu se upustiti i u avanturu jahanja ovih lijepih, pitomih životinja.

Legende kažu da je upravo Gradina mjesto na kojem se dokazivala požrtvovanost, ljubav i odanost, zog čega je mladi iz cijele BiH i susjednih zemalja, nerijetko, biraju za zavjete ljubavi. Neprešusni je izvor inspiracije glumcima, pjesnicima, slikarima. Opjevana i opričana bezbroj puta, ponosna ljepotica i dalje čeka da se pokaže u svoj svojoj raskoši.

Turistički biser BiH  treba da bude osnova razvoja opcine Srebrenik, uz postizanje cilja da bude jedan od najposjećenijih turističkih destinacija, čime bi Općina Srebrenik  ostvarila dodatne prihode, ali i otvorila nova radna mjesta. Zbog svega navedenog, pozivamo vas da vam Gradina bude  među prvima na listi mjesta koja trebate posjetiti.

 

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments