Subota, 2 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSutra zaprašivanje komaraca na području TK

Sutra zaprašivanje komaraca na području TK

Prema obavještenju iz Zavoda za javno zdravstvo TK sutra počinje zaprašivanje sa zemlje protiv adultnih formi komaraca na području TK. Zaprašivanje će se vršiti na dijelu korita rijeke Spreče, na području općina Živinice i Lukavac, te rijeke Soline na području Tuzle, a bit će tretirane i obale jezera Modrac.

Zaprašivanje će obavljati jedno specijalizovano vozilo preparatom Neopitroid premimu, ukoliko meteo uvjeti i tempratura zraka to i dozvole.

Tokom zaprašivanja, osobe na pomenutim lokalitetima, naročito osobe sa hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i ostale domaće životinje trebaju se skloniti od direktnog utjecaja sredstava koe će se raspršivati.

U tu svrhu preporučujemo prije zaprašivanja skloniti sve životinje i hranu koja je pohranjena na otvorenom, a tokom vremena zaprašivanja zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru.

Svu hranu, voće i povrće, koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli mogući neželjeni utjecaji sredstava za adultucidni tretman komaraca.

Upozoravaju se pčelari da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom ili drugim priručnim sredstvima. Insistira se da se pčelinja društva ne zatvarju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretman će se prolongirati za naredni dan o čemu će stanovništvo biti blagovremenio obaviješteno.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments