Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOd 1. novembra građanima TK na raspolaganju vakcine protiv sezonske gripe

Od 1. novembra građanima TK na raspolaganju vakcine protiv sezonske gripe

Sa hladnijim danima dolazi i vrijeme sezonskih virusnih oboljenja dišnih puteva. Najčešće i jedno od najtežih oboljenja je gripa, koja se svake sezone javlja u većim ili manjim epidemijama. U preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodi se da je za vakcinacija protiv gripe najbolja i najsigurnija mjera zaštite. A nabavka vakcina protiv sezonske gripe u Tuzlanskom kantonu privodi se kraju. Do 1. novembra već bi trebali imati na raspolaganju vakcine protiv sezonske gripe, čak u većoj količini nego predhodne godine.

Tako da smo mi već pripremili i plan raspodjele doza prema domovima zdravlja svih općina u TK, naravno u toj raspodjeli ZZJ uvijek planira jedan manji kontigent za zdravstvene radnike UKC-a Tuzla, a nezaobilazni su nam i Dom penzionera i centar Duje“, kazao je mr.med.sci.dr. Blaško Topalović epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK.

Statistika pokazuje da u Federaciji BiH, kao i u drugim dijelovima Evrope, svake godine od gripe oboli 10 do 15 posto od ukupnog stanovništva. Virus je najaktivniji od decembra do marta, kad se kod nas registrira najviše oboljelih.Iz Zavoda za javno zdravstvo apeluju na građane, posebno one koji su u povećanom riziku da iskoriste ovu mogućnost i da se zaštite najboljom specifičnom mjerom zaštite protiv gripe, a to je vakcinacija.

„Sve osobe praktično starije od 60 godina, osobe koje boluju od više bolesti istovremeno, zatim kardiovaskularni bolesnici, bolesnici sa hroničnim plućnim bolestima, dijabetes melitus i oni koji su profesionalno eksponirani mogućoj infekciji“, kazao je dr. Topalović.

Vakcinacija protiv sezonske gripe preporučuje se i zdravim osobama, onim koje su u riziku od infekcije, kao što su zdravstveni radnici ili javne ličnosti. Vakcina protiv sezonske gripe je besplatna, a sredstva za nabavku vakcina protiv sezonske gripe osigurali su Zavod zdravstvenog osiguranja TK, kantonalno Ministarstvo zdravstva te Zavod za javno zdravstvo TK.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments