Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETApel građanima da ne podstiču prosjačenje

Apel građanima da ne podstiču prosjačenje

Danas je povodom ”Dječije nedjelje” koja se obilježava do 15. oktobra na području TK, održan  sastanak o tematici  prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece na području Tuzlanskog kantona.

Protokol za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece na području Tuzlanskog kantona potpisan je 2014. godine. Protokol su potpisali predstavnici četiri ministarstva u Vladi TK, predstavnik Općinskog suda i Udruženja ”Zemlja djece”.

– Imamo podatak da djeca u toku prosjačenja tri do četiri sata na semaforima zarade od 30 do 50 konvertibilnih maraka, što nije dnevnica ni jednog obrazovanog čovjeka. Iskoristit ću ovaj momenat da apelujem na građane da ne podstiču prosjačenje i skitnju maloljetnih osoba, jer time dajemo dodatni vjetar u leđa toj pojavi, rekao je između ostalog Zoran Jovanović – ministar za socijalni rad u Vladi TK.

Pored Udruženja ”Zemlja djece” i Općinskog suda Tuzla, potpisnici Protokola su i Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, čije aktivnosti i pomoć u realizaciji kompletnog projekta zauzimaju veliki značaj.

– Mi smo na veliki broj problema kod primjene protokola a kada se tiče problema i zbrinjavanja djeteta koje je nađeno na ulici nalazili i u pogledu ostvarivanja prava djeteta na zdravstvenu zaštitu. Također sama identifikacija i prijavljivanje slučaja nije nailazilo na adekvatan odgovor kod centara za socijalni rad iz različitih razloga u čiju prirodu neću ulaziti, istakla je Sahiba Srna – pomoćnica direktorice u Udruženju ”Zemlja djece” BiH.-

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments