BIHAMK kreirao spasilački list za vozača i vozilo

Kako bi spasilačkim timovima dali cjelovitu informaciju Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je kreirao spasilački list za vozača i vozilo, na kojem se sa jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilački list kreiran od proizvođača vozila (proizvođači vozila ne snose odgovornost za naknadne prepravke vozila – kao što su ugradnja plina, dodatnih sjedišta i sl.), dok se sa druge strane nalaze osnovne medicinske informacije o vozaču (ime i prezime, godište rođenja, krvna grupa, alergije i sl.).

U slučaju da jedno vozilo koristi više osoba (npr. supruga i suprug), moguće je posjedovanja više spasilačkih listova za vozača.

Osnovni cilj ovog projekta jeste pomoć hitnim službama spašavanja prilikom vršenja intervencija oslobađanja i zbrinjavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama.

Realizacija projekta “Spasilački list za vozilo i vozača” finansiran je od strane BIHAMK-a , Svjetske automobilističke asocijacije (FIA), JP Cesta FBiH, dok je pokrovitelj projekta Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

U okviru navedenog projekta izvršeno je kreiranje web aplikacije spasilački list za vozilo, u sklopu koje se nalazi većina marki i modela koji se mogu naći na tržištu u Europi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

Izvšena je obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, uposlenika koji obavljaju tehničke intervencije Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite KS, kao i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog preduzeća Autoceste FBiH, dok su sa navedenim projektom upoznati u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

U narednom periodu planirano je proširenje projekta na cijelu teritotiju BiH, te nastavak edukacije uposlenika MUP-ova, vatrogasnih brigada i hitne medicinske pomoći, saopćeno je iz IC BIHAMk-a.