Danas se obilježava Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta, pa tako i u BiH. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Tim povodom, danas će u Tuzli biti održana Svečana akademija, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Pedagoškog zavoda, Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH-Kantonalni odbor Tuzlanskog kantona.

Ove će godine 20 prosvjetnih radnika iz Tuzlanskog kantona primiti priznanja i nagrade za životno djelo u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja. Nagradu za „Životno djelo” u 2017. godini, dobit će:12 nastavnika iz osnovnih škola, 6 nastavnika iz srednjih škola i 1 nastavnik iz predškolske ustanova. Nastavnici će dobiti ručni sat i priznanje za ostvarene rezultate u odgoju i obrazovanju brojnih generacija učenika tokom dugogodišnjeg bavljenja nastavničkim pozivom.