Ekološka akcija u OŠ Duboki Potok

Udruženje građana „Eko-mreža“ Srebrenik, Udruženje žena Duboki Potok i menadžment OŠ „Duboki Potok“ zajednički su realizirali veliku ekološku akciju na uređenju zelenih površina u dvorištu ove obrazovne ustanove.

U akciji je učestvovalo oko 30 učenika i nastavnika OŠ „Duboki Potok“ te volonteri ova dva udruženja koji su u školskom dvorištu zasadili oko 40 sadnica čempresa i veći broj sadnica cvijeća i raznog ukrasnog drveća.

–„Ovo je svojevrsni pilot-projekat na osnovu kojeg bi naša obrazovna ustanova trebala dobiti ekološki certifikat koji potvrđuje da se trava, lišće i svi ostali resursi kompostiraju i koriste u ekološkoj proizvodnji povrća. Uz uljepšanje školskog dvorišta i podizanje nivoa ekološke svijesti, cilj projekta je da učenici unaprijede znanja o hortikulturi, sadnji sezonskog povrća i kompostiranju“, ističu Mirza Sitarević, direktor OŠ „Duboki Potok” i Aldin Hodžić, predsjednik Udruženja građana „Eko-mreža“ Srebrenik  “.

U sklopu ovog projekta, ističe Sitarević, u školskom dvorištu izgradit će i plastenik sa savremenim sistemom navodnjavanja u kojem će učenici imati priliku da stječu praktična znanja o uzgoju povrća. Sredstva za realizaciju ovog pilot-projekta osigurali su Općina Srebrenik i nekoliko društveno odgovornih firmi s područja ove općine.