Srijeda, 6 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEkonomski parametri Federacije u porastu

Ekonomski parametri Federacije u porastu

Provođenje mjera iz reformske agende u Federaciji polako počinje davati rezultate.

Potvrđuju to podaci o porastu broju novozaposlenih, novoregistrovnih kompanija, izvoza ali i BDP-a. U porastu su i parametri koji ukazuju na povećanje dobiti u kompanijama, ali i većim prihodima od direktnih i indirektnih poreza te smanjenju zaduženosti.

Vlada Federacije u dvije ipo godine mandata smanjila je zaduženost za 506 miliona maraka. Naslijeđeni dug bio je 6 milijardi i 253 miliona, a sada je na 5 milijardi i 757 miliona.

„Od toga je oko milijarde unutrašnji dug, ostalo otpada na vanjski dug. Nema problema sa servisom, jako je umjerena zaduženost od malo više od 31 posto“, kaže Goran Mirašćić, član Ekonomskog savjeta Vlade FBiH.

Dug od 31 posto BDP-a u potpunosti je u okvirima kriterija Evropske unije. Inače, naslijeđeni bruto-društveni proizvod bio je 17 milijardi i 965 miliona. Nakon provedenih reformi danas  iznosi  20 milijardi i tri miliona maraka. BDP će u 2017. godini zabilježiti realan rast po stopi od preko 3 posto.

„Slikovito rečeno, naš pacijent je izašao iz bolnice, stopa rasta od 3,2 posto znači nešto, i sada kad je pacijent izašao trebamo ga osposobiti da počne da trči, i da ima veću stopu rasta, jer mi moramo imati tu stopu rasta minimalno od pet do sedam posto“, ističe predsjednik Ekonomskog savjeta FbiH Vjekoslav Domljan.

Porezna uprava u prvih devet mjeseci oko 3,5 milijardi maraka direktnih poreza, što je za preko 300 miliona više negu u istom periodu prošle godine. Pozitivan trend nastavljen je i u oblasti izvoza, koji je u odnosu na septembar prošle godine veći za 22 posto. Do kraja godine očekuje se i porast broja novozaposlenih, dok je broj nezaposlenih smanjen prvi put nakon rata.

„Za 39 hiljada, sa 391 hiljade na 350 hiljada i već idući mjesec će taj broj glasiti 340 hiljada i nešto, zato što smo u ponedeljak proveli program poticaja o zapošljavanja gdje sa 14 miliona KM, dobili smo novih 3800 prijava koje ćemo dodati na ovih 36 hiljada i ja se nadam da ćemo u novu godinu ući sa 40 hiljada novostvorenih radnih mjesta“, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

Veliki doprinos u smanjenju nezaposlenosti dale su kompanije osnovane u prethodne dvije godine. Od starih kompanija u zadnje dvije godine najviše je novozaposlenih ASA Preventu – 2019 i Bingu – 1.814 radnika.

S obzirom na to da govorimo o mjerama srednjeročnog karaktera, njima je potreban srednjeročni period da bi dale neke rezultate. Ovo što se dešava, pa i ovaj porast broja zaposlenih, u suštini može biti neki indirektni rezultat samog provođenja reformske agende“, dodao je Miraščić.

U narednom periodu planirane su i mjere iz agende koje se odnose ne borbu protiv korupcije.

„Dokle god se oni koji su neuposleni obraćaju Vladi za pomoć a na obraćaju sudovima, tražeći svoje neisplaćene plaće, dok sudovi ne budu reagirali, dok se taj institucionalni i mentalitetski okvir ne postavi na svoje mjesto, možemo čak i stezati kaiš, ali od toga nažalost neće biti ništa“, smatra Matej Živković, član Ekonomskog savjeta Vlade FBiH.

Do sada je ukupno 64 posto Reformske agende realizirano, a donesene mjere odnose se na oblasti oporezivanja, javnih finansija, porezne politike, reforme tržišta rada, poslovnog okruženja i socijalne sfere.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments