Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETJoš nema spolne ravnopravnosti u Evropi, BiH ispod prosjeka

Još nema spolne ravnopravnosti u Evropi, BiH ispod prosjeka

Evropske zemlje, sudeći prema novom izvještaju Vijeća Evrope, još uvijek nisu ostvarile ravnopravnost spolova u procesu donošenja odluka.

Izvještaj koji je objavljen danas prati napredak 46 država članica prema ciljevima koje je Ministarski komitet Vijeća Evrope postavio još 2003. godine po kojima najmanje 40 posto žena ili muškaraca mora biti uključeno u sve sfere političkog i javnog života. Samo dvije države od njih 46, Finska i Švedska, su dostigle taj nivo u pogledu učešća žena u predstavničkim domovima parlamenata.

Prosječno, parlamenti u evropskim državama imaju 25,6 posto žena. Bosna i Hercegovina je u tom pogledu ispod prosjeka sa 21,4 posto žena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine. Hrvatska ima još manji procenat od 20 posto, Crna Gora 13 posto, dok u Srbiji procenat žena među zastupnicima 34 posto.

Niti jedna od država taj cilj nije dostigla kada je riječ o gornjim domovima zakonodavne vlasti. U BiH samo je 13 posto žena u Domu naroda BiH i daleko smo ispod evropskog prosjeka u pogledu članova koji se delegiraju u te domove.

Kada je riječ o izvršnoj vlasti, prosječan procenat žena na čelu država, vlada, regionalnih vlada i općina i gradova iznosi 17 posto.

Prema podacima iz izvještaja, u BiH je 22 posto žena na poziciji državnog ministra, što je blago ispod evropskog prosjeka od 23 posto i od 2005. godine se procenat udvostručio. U Hrvatskoj i Srbiji je taj procenat još manji, odnosno niži od 15 posto.

Od 13 vlada srednjeg nivoa vlasti u BiH (entitetskih i kantonalnih) samo je na čelu jedne žena, što je sedam posto  i niže je od evropskog prosjeka od 10 posto.

Izvještaj je tretirao i ravnopravnost spolova u sudstvu, gdje u evropskim vrhovnim sudovima u prosjeku trećina žena. Kada je riječ o visokim sudovima, evropski prosjek učešća žena je 41 posto. U BiH je situacija bolja od prosjeka pa taj procenat iznosi 49 posto. Najteža situacija, prema izvještaju je u diplomatiji gdje je samo 13 posto žena ambasadora. U BiH zastupljenost žena u toj oblasti u skladu sa evropskim prosjekom dok je u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji taj procenat viši.

– Ove brojke pokazuju da je još uvijek dug put pred Evropom kako bi dostigla spolnu ravnopravnost – rekao je povodom objavljivanja izvještaja generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland. On je pozvao sve države članice da poduzumu korake kako bi se stanje popravilo u svim oblastima života.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments