Načelnik općine Srebrenik boravio u značajnoj posjeti Republici Turskoj

 

Na poziv Generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu gospodina Begana Muhića proteklih nekoliko dana načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović  boravio u Republici Turskoj, tačnije u Istanbulu gdje je imao niz sastanaka i pregovora o uspostavljanju saradnje između naših javnih institucija i ostalih pravnih subjekata i institucija Republike Turske. U razgovoru sa gospodinom Muhićem načelnik je tražio  dodatni angažman i pomoć u lobiranju za konkretizaciju svega što je  do sada predlagano i kandidovano prema institucijama Republike Turske.Prvog dana posjete u prisustvu Ambasadora BiH u Ankari gospodina Bakira Sadovića, Generalnog konzula BiH u Istanbulu gospodina Begana Muhića , Načelnika općine Bayrampaša gospodina Atila Atila Aydıner -a, Predsjednika unije općina Turskog svijeta, te nekoliko načelnika općina iz Crne gore i mnogo drugih posebno probranih gostiju prisustvovano je otvaranju manifestacije „2. Dani kulture Bosne i Sandžaka“ koji su organizirani od stane Vakufa „Bosna Sandžak“ i Udruženja za kulturu i solidarnost „Bosna-Sandžak“. Navedena udruženja okupljaju veliki broj Bošnjaka iz istanbulske općine Bayrampaşa Belediyesi.

Nakon svečanosti otvaranja načelnik je iskoristio  slobodno vrijeme te razgovarao sa prvim čovjekom Općine Bajrampaša gospodinom Atila Aydiner-om, koji je najzaslužniji za organizaciju iftara za naše građane prije dvije godine.

Drugog dana našeg boravka u Istanbulu je boravio i član Predsjednišva BiH gospodin Bakir Izetbegović koji je u zgradi rektorata Univerziteta Marmara koja se nalazi pored čuvene Plave džamije održao predavanje pod naslovom „Moj otac Alija Izetbegović“.

Nakon manifestacije načelnik je boravio u zvaničnoj posjeti Općini Bajrampaša u kojoj živi veliki broj Bošnjaka. Prilikom posjete sa gospdinom C.Gökhan Balekoğlu razgovarano je o uspostavljanju jedne široke saradnje kako dviju općina tako i naših privrednika, te škola i kulturnih i sportskih udruženja. Dogovoreno je da u narednim danima se  razmijene detaljna pisma namjere koja trebaju sadržavati prijedlog aktivnosti koje će se implementirani u narednom periodu. Prezentovane su  mogućnosti ulaganja na našem području, a posebno je istaknuta  buduća poslovna zona  „Brezje“, te načelno dogovorena posjeta  privrednika koji rade na našem području privrednicima Bajrampaše. Također je istaknuta potrebua lobiranja kod zvaničnih institucija Republike Turske za projekte koji su do sada kandidovani, te koji će biti kandidovani od strane Općine Srebrenik.

Posljednjeg dana boravka načelnik je upoznao  i pomoćnika načelnika Općine Fatih gospodina Bora Selim-a s kojim je  razgovarao o uspostavljanju saradnje i sa ovom Istanbulskom općinom. Općina Fatih posjeduje najviše historijskih spomenika po glavi stanovnika u cijelom svijetu. Razgovarano je  i zatražena  pomoć u revitalizaciji našeg jednog ali veoma vrijednog Starog grada Srebrenika. Pored toga razgovarano je i o problemu odlaganja komunalnog otpada jer smo primijetili da je općina Fatih veoma dobro riješila problem prikupljanja otpada. Općinu Fatih dnevno posjeti oko 3 miliona ljudi, te je problem prikupljanja i odlaganja otpada jedan od vodećih problema u ovoj općini. Imaju veoma dobrog iskustva te su obećali da će pokušati do kraja godine da posjete Bosnu i Hercegovinu i Općinu Srebrenik kako bi nastavili razgovore o razmjeni iskustava i konkretizaciji navedenih aktivnosti.