Ponedjeljak, 15 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNaser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

Bivši komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić i pripadnik te armije Sabahudin Muhić oslobođeni su danas, u Sudu BiH, optužnice kojom je Tužilaštvo BiH nastojalo dokazati da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

“Pravda je pobijedila, sud je rekao svoje”, kazao je Orić nakon izlaska iz sudnice u kojoj je jutros pročitano obrazloženje oslobađajuće presude.

Orićeva advokatica Lejla Čović  izjavila je da je odbrana zadovoljna presudom te da su svi koji su pratili suđenje mogli očekivati njegovo oslobađanje.

Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je tokom sudskog procesa odbrana dokazala da su nevini.

Tužilaštvo je izvodilo četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu, dok su s druge strane, odbrane Orića i Muhića iskazima 18 svjedoka te materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

Suđenje je počelo krajem januara prošle godine, a Sud BiH je sredinom septembra 2015. potvrdio optužnicu u kojoj je Tužilaštvo navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici Orić je u tom periodu bio komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica, a Muhić pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica.

Orić je u junu 2015. godine izručen BiH iz Švicarske gdje je uhapšen po potjernici Srbije. Izručenje Orića iz ekstradicionog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments