Novo pravilo za Balkan: Potrebno odobrenje za ulazak u Šengen

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u “šengenski prostor” morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.

To će morati da čine, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je cijeli postupak “složen” i da bi “sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine”.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav prijedlog Evropske komisije potvrdio je Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tijela, biće proslijeđen na usvajanje Vijeću ministara EU, rekao je agenciji Beta u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE.

Prema prijedlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u “šengenski prostor” EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provjere da plate 10 eura, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođene osobe mlađe od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.