Potvrđeni rivali Zmajeva u UEFA-inoj Ligi nacija

24. januara održat će se žrijeb za novo UEFA-ino takmičenje Liga nacija. U Lozani će 55 evropskih reprezentacija biti razvrstane u četiri lige.

Bosna i Hercegovina našla među 12 reprezentacija grupe B, zajedno sa Velsom, Rusijom, Slovačkom, Sjevernom Irskom, Švedskom, Ukrajinom, Austrijom, Turskom, Irskom, Danskom i Češkom.

Ovo takmičenje osmišljeno je kao zamjena za prijateljske utakmice. grupa A i B će brojati 12 timova, C 15, a D 16 reprezentacija.

Kako je objavljeno iz UEFA-e, od septembra do novembra igrat će se domaće i gostujuće utakmice, a pobjednici grupa B i D borit će se za promociju u viši rang (A i B), dok će najlošije ekipe A i B grupe pasti u niži rang.

Krovna evropska fudbalska organizacija je u saopštenju navele da će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine krenuti godinu ranije, u martu mjesecu.

To prvenstvo će imati 13 zemalja domaćina, a svi će morati plasman tražiti kroz kvalifikacije. Ekipe će biti podijeljene u deset grupa, sa pet ili šest ekipe. Dvije prvoplasirane ekipe ići će na glavni turnir.

Za preostala mjesta predviđen je play-off, gdje će igrati pobjednici 16 grupa Lige nacija.

Ako se pobjednik neke od grupa ranije kvalificira na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj ekipi u ligi.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Holandija, Hrvatska i Island

Liga B: Vels, Rusija, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Češka

Liga C: Slovenija, Albanija, Mađarska, Rumunija, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija

Liga D: Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar

Termini:

6. – 8. septembra 2018.
9. – 11. novembra 2018.
11. – 13. oktobra 2018.
14. – 16. oktobra 2018.
15. – 17. novembra 2018.
18. – 20. novembra 2018.

Finala: 5. – 9. juna 2019.