Psi svjesno prave tužne poglede kako bi privukli pažnju

Facijalne ekspresije nisu strane većini sisara, a ti izrazi su se smatrali nefleksibilnim i neobičnim prikazima emocionalnih stanja, a ne aktivnim pokušajima da komuniciraju s drugima. Novo istraživanje je, međutim, pokazalo da psi uglavnom koriste izraze lica u prisutnosti ljudi, radi pažnje koju dobivaju.

Naučnici iz kognitivnog centra za pse s Univerziteta u Portsmouthu su otkrili da psi uglavnom koriste izraze lica u prisutnosti ljudi, radi pažnje koju dobivaju od njih, a da je molećivi pogled bio najčešće korišten izraz tokom istraživanja.

Međutim, istraživači ne znaju jesu li psi svjesni da izgledaju žalosnije kad koriste taj izraz lica ili su jednostavno shvatili da širenje očiju i podizanje obrva izaziva suosjećanje i privrženost kod ljudi.

Istraživanje je pokazalo da su psi osjetljivi na ljudsku pažnju, što ukazuje na to da izrazi lica nisu samo nefleksibilni i nehotični prikazi emocionalnih stanja, već potencijalno aktivni pokušaji komuniciranja s drugima.

“Sada smo sigurni da izraz lica kod pasa ovisi o pozornosti koju dobivaju od ljudi i da nisu samo rezultat trenutnog uzbuđenja pasa. Psi su proizvodili mnogo više izraza kada ih je neko promatrao”, rekla je doktorica Juliane Kaminski, stručnjakinja za pse.

U istraživanju su učestvovala 24 kućna ljubimca raznih pasmina, u dobi od jedne do dvanaest godina. Svaki je pas bio na udaljenosti od jednog metra od čovjeka, a pseća lica su bila snimana u raznim situacijama. Čovjek je prvo bio okrenut prema psima, a zatim bi im okrenuo leđa. Sve su zatim ponovili s poslasticom u rukama.

Istraživači su zaključili da su psi, kada bi im se čovjek okrenuo licem, najčešće imali onaj poznati pseći pogled s podignutim obrvama. Poslastice, začudo, nisu imale nikakvu ulogu.