Home VIJESTI BIH I SVIJET Sarajevo i Beograd bi autoputem trebali biti povezani preko Tuzle

Sarajevo i Beograd bi autoputem trebali biti povezani preko Tuzle

0

“Na osnovu naših studija, trasa preko Tuzle je najjeftinija i najisplativija tako da se ja od samog početka zalažem za to da upravo ona bude izabrana kao konačno rješenje. Na taj način povezali bismo nekoliko ekonomski bitnih djelova naše zemlje te olakšali njihovu komunikaciju, ne samo s Beogradom, već i sa Zagrebom”, kazao je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić koji će u narednim danima održati sastanak s gradonačelnicima Tuzle, Bijeljine, Orašja, Žepča i Brčkog, gdje će prezentovati prednosti te trase.

Turska kao glavni investitor idejnog projekta autoputa Sarajevo-Beograd smatra kako se o konačnoj trasi puta trebaju dogovoriti BiH i Srbija. Naši susjedi od početka su se zalagali za ideju da trasa ide preko Višegrada, Rogatice i Pala do Sarajeva, što su načelno podržali i zvaničnici iz entiteta Republika Srpska. Tu ideju Srbija je opravdavala činjenicom da već imaju cestovne projekte prema Čačku i Užicu, a da bi nastavak trase do Sarajeva u mnogome značio i poboljšanje infrastrukture u istočnim dijelovima BiH, koji su po tom pitanju prilično zapostavljeni.

Ipak, zvaničnici entiteta FBiH od početka su predlagali trasu preko Tuzle zbog značaja u ekonomskom i industrijskom smislu i činjenice da područje Tuzlanskog kantona vapi za boljom putnom infrastrukturom.

Na nivou lokalnih zajednica o ovom pitanju već postoji širok konsenzus.

“Uskoro ću se sastati s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, Bijeljine Mićom Mićićem i Brčkog Sinišom Milićem, te načelnicima Žepča Matom Zovkom i Orašja Stankom Vincetićem. Okupit ćemo dakle predstavnike općina i gradova s obje strane entitetske linije, predstavnike različitih stranaka i nacionalnosti. Načelnici i gradonačelnici već neko vrijeme intenzivno lobiraju za trasu preko Tuzle i ja ću im pružiti svesrdnu podršku. Također, predstavit ću im planove izgradnje, razgovarat ćemo i o tome kako još Vlada Federacije može pomoći razvoj regije Sjeveroistočne Bosne”, zaključio je Novalić.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here