U srijedu počinje 6. Tuzla Film Festival

Na današnjoj press konferenciji održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla najavljen je početak šestog po redu Tuzla Film Festivala. Festival će trajati od 18. do 22. oktobra 2017., a u srijedu će ga otvorit film „Žaba“ u režiji Elmira Jukića.

Ove godine u selekciju je pristiglo 750 filmova, što je mnogo veći broj u odnosu na prethodne godine. Pet selektora radili su na odabiru, da bi na kraju izabrali 95 filmova koji će biti prikazani u 5 različitih kategorija. Riječ je o kratkom igranom, animiranom, dokumentarnom, dugometražnom i future generation short films.

„Tuzla film festival je već prije 4 godine prešao evropsku komponentu, a prošle godine smo primljeni i u evropsku asocijaciju filmskih festivala, gdje smo na neki način dokazali evropsko postojanje na sceni i u tom kontekstu se sve više širimo.“ – kazao je Boris Balta, direktor i osnivač Tuzla Film Festivala.

Ove godine Tuzla Film Festival imat će i mnogo više gostiju, oko 150, što je mnogo više u odnosu na sve prethodne godine. Mnoga poznata lica posjetit će Tuzlu u ovom periodu.

„Također, tu su i radionice koje su okrenute ka filmskim profesionalcima, ali i studentima i poduzetnicima koji su završili ekonomiju, žurnalistiku i slično.“ – dodao je Boris.

Zbog prevelikog broja pristignutih i kvalitetnih filmova, koji nažalost ove godine neće biti prikazani zbog ograničenosti vremena, postoji mogućnost da će idućih godina festival trajati 8 dana.

Jasna Hadžiselimović, predsjednica žirija za dokumentarni film kazala je da je Tuzla Film Festival vrlo značajna i pozitivna stvar za Tuzlu i da „ovako veliki broj filmova govori da je to bila prava stvar.“

„Kada govorimo o dokumentarnom filmu, iako je on niskobudžetni, on je jako značajan, jer u svijetu postoje festivali samo dokumentarnog filma. Na TFF dokumentarni film se stavlja na jednu vrlo visoku razinu i imam informaciju da su ovi dokumentarni filmovi koji su došli jako kvalitetni.“ – kazala je Jasna na današnjoj press konferenciji.

Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla koje je i ove godine jedan od sponzora festivala:

„Samo ću reći da je Boris veliki heroj i veliki pobjednik. Ono što je on uradio nije baš u našoj sredini i BiH prepoznato, mislim na njegove stavove i cjelokupni rad, ali želim da mu čestitam na svemu što radi za Tuzlu i filmsku umjetnost, odnosno umjetnost uopće.“ – kazao je Armin, dodavši da se nada da će Narodno pozorište uvijek biti dio ove priče.