Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeBIZNISZabilježen porast stranih investicija u BiH

Zabilježen porast stranih investicija u BiH

Nakon porasta stranih investicija u prvom kvartalu 2017. godine, trend rasta je nastavljen i u drugom tromjesečju, dostižući iznos od 386,7 miliona KM ili 197,7 miliona eura (s procijenjenim zadržanim zaradama).

To je značajan pomak u odnosu na prethodne godine, kada je bilježen uglavnom pad stranih investicija, saopćila je Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH.

“Ovi podaci potvrđuju da, unatoč poteškoćama s kojima se investitori suočavaju kada je riječ o poslovnom ambijentu u BiH, konstantan rad na pronalasku novih investitora, promociji Bosne i Hercegovine kao interesantne destinacije za strana ulaganja te stalni sastanci koje FIPA ima sa stranim investitorima, donose pozitivne rezultate. Najznačajniji efekti stranih ulaganja se ogledaju u zapošljavanju naših građana u situaciji kad imamo blizu 25 posto nezaposlenih prema evidenciji Agencije za statistiku BiH”, kaže se u saopćenju FIPA-e.

Rast investicija, kako se ističe, dodatno obavezuje sve nadležne organe BiH da se nastavi raditi na poboljšanju uvjeta za privređivanje kako za domaće tako i za strane investitore, na stabilizaciji političkih prilika u zemlji kao osnovnog preduvjeta za privlačenje stranih investicija, provođenju potrebnih reformi te na koordiniranom nastupu nadležnih institucija na privlačenju stranih investicija, na čelu s FIPA-om kao koordinatorom aktivnosti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments