Petak, 1 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBiH ove godine prikupila 386 miliona KM više indirektnih poreza u odnosu...

BiH ove godine prikupila 386 miliona KM više indirektnih poreza u odnosu na prošlu godinu

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da su prihodi od indirektnih poreza u deset mjeseci ove godine iznosili pet milijardi i 845 miliona KM i veći su za 386 miliona KM ili 7,08 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Samo u oktobru ove godine, po njegovim riječima, prikupljeno je oko 619 miliona KM indirektnih poreza, što je za 25 miliona KM više u odnosu na oktobar 2016..

Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, koji su u deset mjeseci 2017. godine iznosili milijardu i 55 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko BiH, iznosili su četiri milijarde i 791 milion KM i veći su za 224 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.

Za finansiranje državnih institucija, naveo je Kovačević, raspoređen je iznos od 625 miliona KM. Federaciji BiH uplaćene su dvije milijarde i 659 miliona KM, Republici Srpskoj raspoređena je milijarda i 348 miliona KM, a Distriktu Brčko 145 miliona KM.Kovačević je potvrdio i da rast prihoda od indirektnih poreza „pokrio“ povećanje rata vanjskog duga u 2017..

“Zabilježili smo rast prihoda po svim vrstama indirektinih poreza”, potvrdio je on.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM) u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2017. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 67,3 miliona KM, Republika Srpska 44,5 miliona KM i Distrikt Brčko 2,3 miliona KM.

Također, u maju ove godine Upravni odbor UIO je donio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za autoputeve, koji su ostajali na podračunu jedinstvenog računa.

Ovom odlukom privremeno se raspoređuju sredstva od 10 posto ukupno ostvarenih prihoda od putarine za autoceste u iznosu od 27,9 miliona.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments