Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBroj uposlenih u obrtima u FBiH porastao za 9.176

Broj uposlenih u obrtima u FBiH porastao za 9.176

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su na sastanku s delegacijom Obrtničke komore Federacije BiH istaknuli da je u posljednje dvije godine u Federaciji porastao broj uposlenih u obrtima za 9.176, te ih danas ima 56.940, a 48.000 obrtnika.

– Iz ovih brojeva se nazire da je mogućnost upošljavanja u obrtu daleko najveća – konstatovao je Novalić.

Na sastanku, dodao je, obrtnicima je predloženo da se uključe u Udruženje poslodavaca FBiH da bi na ravnopravan i legalan način učestvovali u realiziranju zakona iz oblasti obrta, koji se indirektno i direktno tiču njih.

– Činimo velike napore da se poboljša ova oblast i zato smo u parlamentarnu proceduru uputili novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima. Cijenimo da je znatno moderniji i bolji budući da pojednostavljuje proceduru za registraciju obrta i skraćuje registraciju za sedam dana sa malo administrativnih generalija. Bit će oslobođeni i obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom – rekao je Novalić.

Ministar Zukić naglasio da se obrt treba iskoristiti kao veliki potencijal, te je zbog toga održan današnji sastanak.

Nada se da će novi zakon uskoro biti usvojen, a koji će se u formi nacrta razmatrati u četvrtak Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić kazao je da obrtnici mole da se kroz novi zakon o obrtu ispoštuju primjedbe, koje se odnose na uvoz, izvoz, školsku spremu, bolovanje.

– Ukoliko vlada prihvati naše sugestije mogli bi zaposliti još 50.000 ljudi kada bi svaki obrt zaposlio još po jednog radnika – rekao je Babić.

Ministar Zukić poručio je da će se pokušati izvršiti korekcije ne samo novog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, nego da će se i u drugim zakonima koji se tiču obrtničke oblasti nastojati otkloniti barijere kako bi imali puno veći broj registrovanih obrta u Federaciji.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments