Delegacija Turske razvojne agencije posjetila Srebrenik

Delegacija Turske razvojne agencije (TIKA) na čelu s direktorom Ureda u Sarajevu Omerom Farukom Almidžijem danas je posjetila Srebrenik. Na sastanku s općinskim načelnikom Nihadom Omerovićem i njegovim saradnicima bilo je riječi o više projekata na području naše općine koji bi se trebali realizirati uz finansijsku podršku Turske razvojne agencije. Zahvalivši se humanitarcima iz Turske na dosadašnjoj saradnji, općinski načelnik Nihad Omerović posebno je potencirao projekte dogradnje Doma zdravlja i revitalizacije srednjovjekovne tvrđave u Gornjem Srebreniku.

Turska razvojna agencija, kako je istakao Omer Faruk Almidži, finansira projekte u oblasti kulture, zdravstva, poljoprivrede, očuvanja kulturne baštine i obrazovanja širom svijeta, a Bosna i Hercegovina u svim tim aktivnostima ima posebno mjesto. Narednih dana, rečeno je na sastanku, delegacija općine Srebrenik na čelu s načelnikom Omerovićem posjetit će sjedište Turske razvojne agencije u Sarajevu.

 

Tom prilikom razgovarat će se o finansijskoj podršci Turske razvojne agencije realizaciji projekata u oblastiu kulture, zdravstva, obrazovanja i očuvanja kulturne baštine na području naše općine. Nakon sastanka u kabinetu načelnika Omeroivća, u prostorijama Doma kulture u Srebreniku upriličeno je svečano potpisivanje ugovora  o dodjeli sadnica oraha sa 77 porodica s područja općine Srebrenik. U cilju ekonomskog osnaživanja porodcia i unapređenja poljoprivredne proizvodnje na području ove općine, Turska razvojna agencija srebreničkim poljoprivredncima donirala je 3.235 sadnica oraha. Projekat je realiziran u saradnji s Udruženjem poljoprivrednika i obrtnika općine Srebrenik, a porodice kojima su donirane sadnice formirat će zasade oraha na površinama od jednog do deset dunuma.