Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKEkološko udruženje „S1 – Priroda i društvo“ iz Srebrenika započelo seriju ekoloških...

Ekološko udruženje „S1 – Priroda i društvo“ iz Srebrenika započelo seriju ekoloških akcija

Članovi novoformiranog Ekološkog udruženja „S1 – Priroda i društvo“ iz Srebrenika započeli su seriju ekoloških akcija na uklanjanju divljih deponija smeća i uređenju javnih površina na području srebreničke općine.

U proteklih nekoliko dana uklonili su divlje deponije smeća i očistili šumske komplekse na lokalitetima u Gornjim Moranjcima i na Bijelića Brdu te u blizini glavnog gradskog rezervoara. Očistili su i dio šumskog kompleksa u naselju Ljenobudu, a narednih dana organizirat će seriju ekoloških akcija na čišćenju šuma i riječnih korita u rejonu između naselja Babunovići i Sladna te čišćenju rijeke u naselju Džombići.

Vrijedni ljubitelji prirode okupljeni u ovom ekološkom udruženju u proteklih nekoliko dana prikupili su na stotine vreća smeća koje su neodgovorni pojedinci odlagali u šume i riječna korita. U očišćenim rejonima aktivisti ovog udruženja postavljaju table s natpisima o zabrani odlaganja smeća, a na pojedinim lokacijama instaliraju i nadzorne kamere, kako bi se lakše identificirali neodgovorni pojedinci koji odlaganjem smeća zagađuju okolinu.

Kako ističe Ali Muhedinović, predsjednik Ekološkog udruženja „S1 – Priroda i društvo“, u akcije čišćenja javnih površina i prevenciju ponovnog zagađanja uloženo je 1.550 maraka, a sredstva je, na osnovu projekta koji je kandidiralo ovo udruženje, obezbijedila Općina Srebrenik.

Podršku srebreničkim ekolozima pružit će i JP „Deveti septembar“ Srebrenik koje će svojim kamionima organizirati prijevoz prikupljenog otpada do komunalne deponije u Doboju.  U narednom periodu, ističe Muhedinović, organizirat će i niz akcija na čišćenju i uređenju javnih površina oko šehidskih spomenika u svim naseljima na području srebreničke općine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments