Ponedjeljak, 15 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEvo koliko su najbogatije države svijeta bogatije od BiH

Evo koliko su najbogatije države svijeta bogatije od BiH

Američki magazin Fortune napravio je listu najbogatijih država svijeta po kupovnoj moći pojedinca, a BiznisInfo poredi koliko su ove zemlje bogatije od BiH.

Velike države, poput SAD ili Njemačke, najbogatije su po ukupnoj vrijednosti ekonomije. No, kada je riječ o prosječnom bogatstvu pojedinca, tu prednjačke male države koje su bogate naftom i plinom, ili koje imaju snažan bankarski sektor.

Rangiranje je bazirno na kupovnoj moći stanovništva mjerenoj Bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika, a prema podacima MMF-a iz oktobra ove godine.

Ova podaci izvode se na osnovu vrijednosti valute u relaciji sa troškovima života u svakoj državi.

BDP BiH po glavni stanovnika, prema izvještaju MMF-a, iznosi 11.400 dolara, što znači da se može uporediti koliko je prosječan stanovnik ovih država bogatiji od prosječnog stanovnika BiH.

5. Irska – 72.630 dolara

Irska je jedna od država sa najvećom stopom ekonomskog rasta u Evropi. Snažna potrošnja, investicije i ulaganja u gradnju pomogle su Irskoj, koja ima i jak bankarski sektor, da se nađe na petom mjestu ove list.

  • Prosječan stanovnik je 6,3 puta bogatiji od prosječnog stanovnika BiH

4. Brunej – 76.740 dolara

Ova bogata zemlja ima samo 400.000 stanovnika, a oko 90 posto njenog prihoda dolazi od nafte i gasa. Zemlja je uspješno prevazišla probleme koji su nastali padom cijena nafte pa je i dalje u svjetskom vrhu po bogatstvu građana.

  • Prosječan stanovnik je 6,7 puta bogatiji od prosječnog stanovnika BiH

3. Singapur – 90.530 dolara

Grad-država sa populacijom od 5,6 miliona ljudi bilježi kontinuiran rast nakon što se globalno tržište elektronike oporavilo. Singapur je po nedavnom izvještaju Svjetske banke označen kao najbolje mjesto na svijetu za vođenje biznisa.

  • Prosječan stanovnik je skoro 8 puta bogatiji od prosječnog stanovnika BiH

2. Luksemburg – 109.190 dolara

Luksemburg je, sa populacijom od 600.000 ljudi, rangiran na drugo mjesto najbogatijih država svijeta. No, stručnjaci upozoravaju da će britansko napuštanje EU i promjene politika u SAD kreirati nestabilnost koja može uticati na ovu zemlju.

  • Prosječan stanovnik je oko 9,5 puta bogatiji od prosječnog stanovnika BiH

1. Katar – 124.930 dolara

Mala zemlja na Bliskom istoku sa oko 2,2 miliona stanovnika, najbogatija je na svijetu po prosječnoj kupovnoj moći stanovnika. Ekonomski rast ove zemlje se nastavlja uprkos nižoj cijeni goriva, koje je osnovni izvor prihoda.

  • Prosječan stanovnik je skoro 11 puta bogatiji od prosječnog stanovnika BiH
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments