Petak, 1 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETGrađani se zadužuju za preživljavanje: Krediti za pokretanje biznisa tek 2,5 odsto!

Građani se zadužuju za preživljavanje: Krediti za pokretanje biznisa tek 2,5 odsto!

Građani BiH podigli su 212,9 miliona maraka kredita za pokretanje biznisa- pokazuju posljednji podaci sa krajem septembra ove godine. U poređenju sa ukupnom kreditnom zaduženošću stanovništva, ovi krediti trenutno iznose nepunih 2,5 odsto.

Prema podacima Centralne banke, ukupna kreditna zaduženost građana BiH krajem septembra 2017. godine iznosila je 8,52 milijarde, čiji najveći dio čine potrošački nenamjenski krediti – 6,42 milijarde KM.

Dok ovi krediti unazad deset godina bilježe ogroman porast – od čak dva puta, krediti za preduzetništvo se trenutno kreću u iznosu koji su, otprilike, bili 2007. godine.

Ovo je pokazatelj da se građani teško zaleću u zaduženje za neki privatni biznis, dok za tekuću potrošnju pare nemilice uzimaju.

Tako, prema posjlednjim podacima Centralne banke, nenamjenski potrošački krediti kredite za preduzetništvo šiju za više od 30 puta.

 

Za razliku od kredita za preduzetništvo, u protekloj deceniji u BiH je došlo do prave eksplozije potrošačkih kredita, koji su ove godine dostigli nivo od čak 75 odsto ukupne kreditne zaduženosti stanovništva.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je iznos potrošačkih nenamjenskih kredita unazad desetak godina porastao za čak dva puta. Primjera radi, ovi krediti su krajem 2007. godine iznosili 2,95 milijardi, a krajem septembra ove godine čak 6,42 milijarde KM.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments