Subota, 2 Jula, 2022
Google search engine
HomeNekategoriziranoJedite pasulj što češće i ne brinite za zdravlje

Jedite pasulj što češće i ne brinite za zdravlje

Pasulj je jedna od najpopularnijih supernamirnica na svijetu i to sa dobrim razlogom.

Ovo povrće sadrži mnogobrojne važne materije, koje su ključne za ljudsko zdravlje i odlične u borbi protiv mnogih bolesti.

Zaista je mnogo razloga da pasulj uključite u svoj jelovnik što češće, a mi vam predstavljamo 7 najvažnijih:

1. Bogat je vlaknima
Pasulj je bogat vlaknima koja snižavaju nivo holesterola i ubrzavaju probavne procese. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vježbanjem, to može biti izuzetno korisno, pa ako želite da smršate, jedite pasulj barem nekoliko puta nedeljno.

2. Sporo se vari
Ova namirnica se prilično sporo vari, što znači da vam pruža duži osjećaj sitosti, pa nećete ubrzo nakon obroka željeti nešto da grickate. Samim tim nećete unositi nepotrebne kalorije, pa ćete vremenom primjetiti i da ste izgubili nekoliko kilograma.

3. Sadrži malo kalorija
Pasulj ima izuzetnu nutritivnu vrijednost, a sadrži jako malo kalorija – jedna šoljica, u zavisnosti od vrste, sadrži između 200 i 250 kalorija.

4. Dobar izvor proteina
Riječ je o izuzetno dobrom izvoru kvalitetnih bjelančevina, koji sadrži malo kalorija i masnoća, što znači da je odličan za vaš struk. Zbog takvog sastava, pasulj je izuzetno hranjiva namirnica!

5. Odlična je zamjena za meso
Ako ne jedete meso ili pokušavate da ga izbjegavate, pasulj je odlična namirnica kojom ga možete zamjeniti, jer sadrži proteine i ostale hranjive materije koje će vam dati energiju. Odličan je izbor i za vegeterijance, ali i za ljubitelje mesa koji imaju problema s nadutošću i letargijom koje meso može da izazove.

6. Stabilizuje šećer u krvi
Da li ste znali da dijetalna vlakna u pasulju mogu da stabilizuju nivo šećera u krvi? Ako bolujete od dijabetesa ili hipoglikemije, svakako bi trebalo da jedete što više ove supernamirnice!

7. Odličan izvor energije
Ako tragate za hranom koja će vas napuniti energijom za cio dan, pasulj je prava namirnica za vas! On sadrži pravu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina koji će vas satima držati sitim i punim energije. Takođe, pasulj sadrži i visok udeo vlakana, što usporava otpuštanje energije u organizam.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments