Petak, 1 Jula, 2022
Google search engine
HomeBIZNISJesenja sezona plasmana voćnog sadnog materijala u Voćnom rasadniku u Špionici

Jesenja sezona plasmana voćnog sadnog materijala u Voćnom rasadniku u Špionici

U Voćnom rasadniku u Špionici kod Srebrenika započela je jesenja sezona plasmana voćnog sadnog materijala. I za ovogodišnju jesenju sezonu proizveli su dovoljan broj sadnica šljive, jabuke, kruške, trešnje, višnje, kajsije, kalemljenog i klasičnog oraha i ostalih vrsta kontinentalnog voća

Na vlastitim plantažama proizveli su i veće količine sadnica aronije ili sibirske borovnice, za čiji uzgoj, zbog njenih ljekovitih svojstava, vlada sve veći interes voćara u BiH. Već nekoliko godina uspješno proizvode i sadnice autohtonih sorti jabuke, kruške i ostalih voćnih vrsta koje se zbog svoje otpornosti na bolesti i štetnike mogu uzgajati na potpuno ekološki način bez primjene hemijskih sredstava.

Prema riječima Taiba Joldića, direktora Voćnog rasadnika, uspješno proizvode i sadnice raznovrsnog ukrasnog drveća, a u vlastitom laboratoriju iz kulture tkiva „in vitro“ uspjeli su proizvesti i veće količine sadnica paulovnije. Riječ je o drvetu porijeklom iz Kine koje ima nevjerovatni godišnji prirast od čak četiri do pet metara. Upravo zbog velikog prirasta, ali i široke primjene kvalitetnog drveta paulovnije u industriji namještaja, brodogradnji, poljoprivredi, pčelarstvu i drugim oblastima, dodaje Joldić, za sadnicama ovog neobičnog drveta vlada izuzetno velika potražnja među vlasnicima poljoprivirednih parcela.

Voćni rasadnik Srebrenik je privatna kompanija koja se već skoro 40 godina uspješno bavi proizvodnjom voćnog sadnog mateijala. Raspolaže s oko 50 hektara zemljišta na lokalitetu Špionice, a zahvaljujući stručnom kadru i savremenim laboratorijama, već godinama je najveći proizvođač voćnog sadnog materijala u BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments