Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeBIZNISKompanija Bosnaplod u 2017. otkupila 4000 tona voća od domaćih proizvođača

Kompanija Bosnaplod u 2017. otkupila 4000 tona voća od domaćih proizvođača

Kompanija Bosnaplod sarađuje s više od 2.000bosanskohercegovačkih dobavljača, a u ovoj godini otkupljeno je cca.4.000 t domaćeg voća.  Osim saradnje sa individualnim poljprivrednicima, Bosnaplod posjeduje i vlastite plantaže od 140 hektara na kojima se uzgajaju višnja, šljiva i jabuka.

 

U mjestu Koraj, na putu između Tuzle i Brčkog nalazi se plantaža šljiva  Nedžada Nuzerovića. Ove godine unos šljive mnogo je manji nego prošle, prvenstveno zbog loših vremenskih uvjeta, no ipak Nedžad je zadovoljan, jer je cjelokupan urod šljive, više od 100 t, otkupio Bosnaplod.

 

‘’Proizvodnja šljive u mojojporodiciimadugogodišnjutradiciju i prenosi se s generacije na generaciju.  Nama domaćim proizvođačima mnogo znači kada imamopriliku svoje proizvode prodati velikim kompanijmamapoputBosnaploda. Iako jeunos šljive mnogo manjinegoprošle, uspjelismoodržatikontinuitet u proizvodnji i kvaliteti, a zahvaljujući tome kupcima je na raspolaganjuvrhunskiKulindžemod šljive’’ – naglasio je NedžadNuzerović.

 

PoljoprivrednikRašidZukićuzgajačuvenu ‘’oblačinsku’’višnjukoja se inačekoristi za proizvodnju sokova, kompota i drugih konditorskih proizvoda. Plantažaveličinejednoghektaranalazi se u mjestu Šatorovići, nadomakBrčkog, a ove godine dozrelo je 4500 kgukusne i sočnevišnje. Cjelokupni urod otkupio je Bosnaplod kako bi plodovevišnjepretvorio u ukusne domaće voćneKulinsokove.

 

‘’S Bosnaplodomsarađujemveć više oddvadesetgodina i jakosamponosan što kompanija iz dana u dan raste i vraćauglednekadašnjegprivrednoggigantanašegkraja. Osim višnje, bavim se i uzgojemtrešnje i šljive, koju također otkupljuju,’’ – rekaoje RašidZukić, voćar iz Šatorovića.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments