Ponedjeljak, 15 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKonačna presuda: Čelnici "Herceg-Bosne osuđeni na ukupno 111 godina zatvora

Konačna presuda: Čelnici “Herceg-Bosne osuđeni na ukupno 111 godina zatvora

Pred sudom u Hagu danas je haškoj šestorci izrečena drugostepena presuda u predmetu “Prlić i ostali”.

Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

Prliću je Žalbeno vijeće Haškog tribula potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora, ali će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Žalbeno vijeće MKSJ je potvrdilo kaznu Bruni Stojiću od 20 godina zatvora. Isto se dogodilo i u slučaju Slobodan Praljak kojem je također potvrđena drugostepena presuda od 20 godina zatvora, a njegovo izricanje presude obilježio je incident kada je Praljak u sudu u Hagu popio čašicu s otrovom. Nakon što je prevezen u bolnicu, preminuo je.

Potvrđena je i prvostepena presuda Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora. Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna zatvora od 16 godina. Berislav Pušićdobio je 10 godina zatvora.

Podsjećamo da je ranije raspravno vijeće ustanovilo da jesredinom januara 1994. počeo postojati udruženi poduhvat čiji je cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiHčime bi se omogućila remodifikacija hrvatskog naroda. Cilj je bila dominacija Hrvata u BiH, “s ciljem etničkog čišćenja muslimana” iz hrvatske republike BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments