Kuće, stanovi i kladionice na meti provalnika

U prvih deset mjeseci na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 12,51% manje krivičnih djela u odnosu na isti period 2016. godine. Došlo je do smanjenja broja krivičnih djela protiv imovine, protiv javnog reda i pravnog prometa, protiv života i tijela i drugih., dok je povećan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih po NN počiniocu. Prema evidenciji MUP –a TK u ovom periodu zabilježeno je 238 provala u kuće, od čega je rasvjetljeno 57 krivičnih djela što procentualno iznosi 24% od ukupno počinjenih djela. Izvještaj je podnesen protiv 58 osoba. Provalnici ne biraju, pa su njihova meta, iako u manjem procentu i privatni stanovi.

„Zabilježene su 74 provale u stanove. Rasvjetljeno je 38 slučajeva, što je 51%, a 48 lica je uz izvještaj predato nadležnom tužilaštvu na delje postupanje“, izjavio je za RTV Slon Izudin Šarić, glasnogovornik MUP –a TK.

Meta provala su najčešće objekti za koje provalnici  pouzdano znaju  da vlasnici nisu tu.

Najčešće se otuđuju bijela tehnika, srebrni i zlatni nakit, odnosno stvari na osnovu kojih provalnik ostvaruje imovinsku korist.

No, nisu samo kuće i stanovi na meti provalnika Sve češće su to sportske kladionice koje uglavnom nemaju radnike osiguranja, a u njima pretežno rade djevojke. Takvih provala je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno 26, a rasvjetljeno tek osam, odnosno 30%.

„Protiv četri lica je podnesen izvještaj nadležnom kantonalno tužilaštvu. Učestvovali su u osam krivičnih dijela, što znači da se radi o povratnicima u vršenju ove vrste krivičnih djela. Razbojništva su najčešće vršena uz upotrebu vatrenog oružja, u 17 slučajeva. U jednom slučaju hladnim oružjem, odnosno nožem i u ostalim slučajevima je bila fizička prijetnja prema radnicama tih kladionica“, ističe Šarić.

U slučaju da primjetite sumnjivu osobu u blizini vaše kuće ili stana poželjno je odmah o tome obavijestiti policiju, te zapamtiti što više detalja iz ličnog opisa. Neke od preventivnih mjera koje policija preporučuje vlasnicima stambenih objekata podrazumijevaju ugradnju protuprovalnih vrata, zaključavanje haustora, odnosno uvođenje videonadzora u kladionice i druge pravne objekte. Policija posebno skreće pažnju građanima da podatke o privatnoj imovini i obavijesti o odlasku na putovanja ne objavljuju na društvenim mrežama, jer upravo tako mogu privući provalnike.

Ukoliko ipak primjete da je došlo do provale u kuću ili stan, građani  treba da obavijeste najbližu policijsku stanicu ili pozovu broj 122. (RTV SLON)