Ljekari iz UKC –a nadaju se da će Vlada TK spriječiti generalni štrajk

Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je žalbu pravnog zastupnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona čime je ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli o zabrani provođenja generalnog štrajka u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Na ovakvu sudsku odluku reagovao je pravni zastupnik  SSDMiS TK žalbom koju je nadležni sud na sjednici vijeća 13.11.2017.god uvažio te svojim rješenjem koje je dostavljeno Sindikatu 17.11.2017.god. ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli, čime su se stvorile mogućnosti da ljekari iz UKC-a, a koji su članovi spomenutog sindikata stupe u generalni štrajk. Iako im je zakonski omogućeno da to učine, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK će prije stupanja u štrajk pokušati uspostaviti socijalni dijalog sa premijerom TK.

„Oni bi se mogli sada pridružiti generalno štrajku. Međutim, morali bi, po zakonu, da obavjeste o termninu početka štrajka i ispune sve druge zakonom propisane uvjete što je u ovom momentu nesvrsishodno, obzirom da teče polusatni štrajk upozorenja. Dakle, u ovom momentu bi to bilo ne svrsishodno jer je u toku već zaključenje kolektivnog ugovora u sarajevskom kantonu, očekuje se u Zenici, a mi se nadamo i vjerujemo da će i Vlada TK bez ikakvog štrajka započeti socijalne pregovore sa ljekarima“, izjavio je za RTV Slon Damir Alić, pravni zastupnik SSDMiS TK.